Svijet i dalje bruji o šahovskom skandalu: ‘Je li varao pomoću analnih kuglica? Pa slušajte…‘

Svijet i dalje bruji o šahovskom skandalu: ‘Je li varao pomoću analnih kuglica? Pa slušajte…‘

Tinejdžera Niemanna optužuju da je u anusu imao vibrirajuće kuglice putem kojih mu je pomagač dojavljivao poteze

Šahiste diljem svijeta muči je li 19-godišnji Hans Niemann pomoću prevare pobijedio svjetskog prvaka, 31-godišnjeg Magnusa Carlsena, na 350 tisuću dolara vrijednom turniru Sinquefield Cup u St. Louisu.

Carlsen nije eksplicitno optužio Niemanna, no u javnost su dospjele brojne tvrdnje, među kojima i neke veoma bizarne. Tako se tvrdi da je tinejdžer u anusu imao vibrirajuće kuglice putem kojih mu je pomagač dojavljivao poteze.

Svađa se nastavila u ponedjeljak, kada se Carslen iz online meča povukao nakon samo jednog poteza, a u srijedu je u kratkom razgovoru za medije sarkastično rekao da je impresioniran Niemannovom igrom te da je očito dobro učio od svog mentora Maxima Dlugyja, koji je također bio optuživan za varanje.

Kako piše britanski The Guardian, Niemann je odbacio sve optužbe, rekavši kako bi bivšeg svjetskog prvaka trebalo biti sram jer je izgubio “od idiota poput mene”. Priznao je da je u životu dvaput varao u šahu, jednom kada mu je bilo 12, a drugi puta kada mu je bilo 16 godina. Oba puta varao je na platformi Chess.com, nakon čega su mu zabranili pristup.

No, druge šahovske organizacije smatraju kako za to nije bilo razloga. Čak su i organizatori turnira u St. Louisu rekli kako su, nakon što su proanalizirali njegovu igru, zaključili kako nema ničeg spornog. Stoga, pita se list, što je njegova prijevara?

Šahovski majstor Danny Rensch kazao je kako nisu problem analne kuglice, već pozicija s koje se gleda igra.

Rekao je da je njegova platforma Chess.com vodeća u industriji po pitanju modela protiv varanja.

– Ono što činimo je jedinstveno u svijetu. Mi smo privatna tvrtka koja može investirati te smo napravili nešto što bi se moglo usporediti s DNK forenzikom. Pomoću visoko preciznih modela igre, kroz stotine milijuna igara, možemo uočiti bilo kakve nepravilnosti u igri – objasnio je.

Dodao je da su anomalije uvijek moguće., prenosi jutarnji list