Zelenskij poručio Rusima: Sigurnije vam je prosvjedovati protiv mobilizacije i otići iza rešetaka nego umrijeti u Ukrajini…

Zelenskij poručio Rusima: Sigurnije vam je prosvjedovati protiv mobilizacije i otići iza rešetaka nego umrijeti u Ukrajini…

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij uvjeren je da će Rusija uspjeti mobilizirati ciljanih 300.000 ljudi, a pritom ističe da je za Ruse sigurnije izaći na ulice prosvjedovati protiv regrutacije i biti bačeni iza rešetaka nego ići u Ukrajinu u rat i tamo poginuti.

Predsjednik je svoje mišljenje iznio u intervjuu francuskim medijima, prenosi Ukrinform.

“Mislim da će on (Putin – ur.) uspjeti poslati još 300.000, koliko mi znamo… to su potvrdili naši partneri i naša obavještajna služba, svih ovih 300.000 dosjea već je bilo pripremljeno čak i prije trenutka kada je ( Putin – ur.) proglasio je djelomičnu mobilizaciju. Imali su sve te papire spremne na stolu, samo je bilo pitanje kada će on (Putin – ur.) poslati signal”, istaknuo je predsjednik Ukrajine.

Zelenskij je rekao da je bila velika greška što su se Rusi bojali da će biti uhićeni ako izađu na prosvjed.

“Boje se da ih bace iza rešetaka jer ne shvaćaju gdje će završiti kad dođu na našu zemlju, morat će pucati na nas, a i mi ćemo na njih. Evo. (u Ukrajini – ur.) ili će umrijeti, ili će se predati i biti zarobljeni. Oni čak i ne razumiju razliku: ako sada izađu, sigurnije je, potrebno je, to je demokracija, čak i ako je oduzimaju Vi u tako velikoj zemlji, ali nemoguće je zaustaviti sve, jer to je 150 milijuna ljudi”, naglasio je Zelenskij.

Predsjednik je izrazio mišljenje da Rusi ne shvaćaju rizike “jer još nisu masovno vidjeli tijela svojih sugrađana”.

Kako je objavljeno, 21. rujna ruski predsjednik Putin rekao je u posebnom video obraćanju naciji da je potpisao dekret o djelomičnoj mobilizaciji koja stupa na snagu odmah. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio je da će 300.000 rezervista biti pozvano na služenje vojnog roka. Kasnije su se u medijima pojavile informacije da je u klasificiranom paragrafu 7 Putinove uredbe naveden drugačiji broj onih koji će biti pozvani: do 1,2 milijuna.