Zagrebački holding dobio kredit u vrijednosti do 240 milijuna eura…

Zagrebački holding dobio kredit u vrijednosti do 240 milijuna eura…

Zagrebački je holding s klubom banaka potpisao Ugovor o dugoročnom klupskom kreditu u kunskoj protuvrijednosti do iznosa 240 milijuna eura. U procesu su kao Agent i Koordinator sudjelovali Zagrebačka banka te pravni savjetnici Mišković & Mišković., piše lider media

Klub banaka čine Erste&Steiermarkische bank, Nova hrvatska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank i Zagrebačka banka. 

Kako se navodi u priopćenju Holdinga, 12. je rujna Gradska skupština Grada Zagreba na sjednici donijela Zaključak o davanju suglasnosti na dugoročno zaduživanje i refinanciranje postojećih kreditnih obveza i davanju jamstva za dugoročno zaduživanje,  dok je 19. rujna Grad Zagreb zaprimio od Ministarstva financija RH Suglasnost na davanje jamstva Grada Zagreba za Ugovor o kreditu trgovačkog društva Zagrebački holding.

Od ukupnog iznosa Ugovora o kreditu 92 posto služi za refinanciranje zatečenih kredita koji su bili odobreni prije lipnja 2021. godine. Preostalih 8 posto odnosi se na novo zaduživanje kojim će se omogućiti završetak određenih projekata operativnog restrukturiranja Društva i Grupe Zagrebački Holding. 

Prema procjenama Društva, kako stoji u priopćenju, refinanciranje i obveze koje su preuzete predmetnim Ugovorom o kreditu, nisu dovele niti će dovesti do ugrožavanja sposobnosti Društva da nastavi uredno izvršavati svoje obveze prema investitorima.

Naprotiv, tijekom 2022. i 2023. godine navedeno refinanciranje će omogućiti Društvu kreiranje značajnih novčanih tokova za potpunu konsolidaciju likvidnosti Društva i Grupe ZGH te daljnje provođenje aktivnosti operativnog restrukturiranja Grupe Zagrebački Holding, te platformu novog investicijskog ciklusa Grupe od 2023.godine.

Nadalje, kako se navodi u priopćenju, predmetno refinanciranje, kroz realizaciju Ugovora o kreditu, u kombinaciji s efektima operativnog restrukturiranja predstavlja preduvjet stabilizacije poslovanja Društva i Grupe, što će biti jedan od glavnih elemenata za uspješnu realizaciju ciljeva za 2023. godinu, te čini kvalitetnu osnovu za transformaciju prema dugoročnoj održivosti poslovanja Grupe Zagrebački Holding.