VIDEO Za krađu ovih automobila dovoljni su odvijač i USB kabel…

VIDEO Za krađu ovih automobila dovoljni su odvijač i USB kabel…

OVE godine kradljivci su zahvaljujući društvenim mrežama pronašli slabu točku na automobilima dva proizvođača, a broj krađa se drastično povećao. 

Na udaru su određeni Hyundai i Kia modeli proizvedeni od 2011. do 2022. godine, koji zbog cijene nisu opremani imobilizatorima, odnosno elektroničkom blokadom motora. Prema posljednjim podacima, ti se automobili kradu dvostruko češće od ostalih, pa tako IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) izvještava kako je intenzitet krađa Hyundai i Kia vozila koja nisu opremljena imobilizatorima porastao na 2.18 ukradenih automobila na 1000 osiguranih automobila. 

Iako kodirani ključevi postoje još od 1990-ih, ključevi bez imobilizatora su se još godinama nudili na pojedinim jeftinijim modelima. Kad su korejski automobili u pitanju, to primjerice vrijedi za Kia Rio, Kia Sportage i Hyundai Accent na američkom tržištu. Kod modelske godine 2015. imobilizator su drugi proizvođači ugrađivali na 96% automobila, a kod Hyundaija i Kije taj je postotak bio tek 26%, piše Fortune. 

A sve je započelo prije gotovo dvije godine, kad se počeo širiti TikTok izazov u kojem se poziva na krađe ovih vozila. Milwaukee je bio prvi na udaru, pa je tako 66% od gotovo 10.500 ukradenih vozila bilo Kia ili Hyundai. Da stvar bude gora, te aute su najčešće krali tinejdžeri, i to iz puke zabave. Ubrzo se priča o Kia Boys kradljivcima prelila i na druge države.

Dečki iza kanala Donut Media odlučili su sami pokušati prateći “videoinstrukcije” ukrasti jedan Hyundai. Pritom su išli kompliciranijim načinom, polako skidajući plastičnu oplatu kako bi odvojili kontakt bravu. U praksi je dovoljno odvaliti plastiku i stiskanjem jednog osigurača ukloniti kontakt bravu. Tada se otkriva jezičac za startanje u koji savršeno sjeda USB priključak. Dovoljno ga je nataknuti i zakrenuti udesno. I to je to, motor radi, a volan otključan.

Šokantno jednostavno, pa ne čudi što su mnogi vlasnici spornih vozila zabrinuti. Hyundai je ponudio rješenje, sigurnosni kit za 170 USD, ali uz trošak ugradnje ukupni trošak raste prema 500 USD. Kia se još nije očitovala., prenosi index.hr