Dugo selo: Dvojici osumnjičenih maloljetnika određen istražni zatvor…

Dugo selo: Dvojici osumnjičenih maloljetnika određen istražni zatvor…

Policija je uhitila trojicu maloljetnika osumnjičenih da su početkom mjeseca ispred osnovne škole u Dugom Selu pretukli 15-godišnjaka. Dvojici je određen istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi, a treći je pušten na slobodu bez provođenja dokazne radnje ispitivanja budući da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio kazneno neodgovoran zbog svoje dobi. Nakon hrabrog javnog istupa pretučenog dječaka, doznalo se i o drugim slučajevima nasilja u Dugom Selu, a policija se bavi i najnovijim koji se dogodio jučer. Otac pretučenog dječaka za HRT je komentirao uhićenja osumnjičenih za nanošenje teških tjelesnih ozljeda njegovu sinu., doznaje HRT

Priopćenje DORH-a

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je 18. listopada 2022., predložilo sucu istrage provođenje dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice maloljetnih hrvatskih državljana (2007. i 2007.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz članka 323.a te teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su dvojica maloljetnika (2007. i 2007.) zajedno s djetetom (2008.) počinili navedena kaznena djela 8. listopada 2022. u Dugom Selu.

Nakon provedene dokazne radnje ispitivanja dvojice osumnjičenih maloljetnika (2007. i 2007.), 18. listopada 2022. je predloženo određivanje istražnog zatvora u odnosu na navedene maloljetnike zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a). Navedeni prijedlog je prihvaćen te je dvojici osumnjičenih maloljetnika određen istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi.

Treći maloljetnik (2008.) je pušten na slobodu bez provođenja dokazne radnje ispitivanja budući da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio kazneno neodgovoran zbog svoje dobi (članak 7. stavak 1. Kaznenog zakona), stoji u priopćenju DORH-a.

Otac pretučenog dječaka: Osjećam olakšanje

Otac ozlijeđenog dječaka je rekao kako sada osjeća olakšanje zato što se znaju počinitelji.

– Ja sada ne znam sljedeći korak, ali znam da pravna država mora odraditi sve što treba, a mi ćemo im pomoći koliko god možemo. Najvažnije mi je da je moje dijete puno bolje, istaknuo je otac.

Treba dodati da nakon hrabrog istupa dječaka koji je doživio vršnjačko nasilje, počeli su se javljati i drugi roditelji i njihova djeca koja su doživjela sličan ili isti čin. To na žalost nije spriječilo da dođe do ponovnog incidenta koji se jučer dogodio na istom mjestu gdje se prije 10 dana dogodilo vršnjačko nasilje, rekla je Judnić.

-Ja vam sad u ovom trenutku ne mogu precizirati tko je žrtva, tko počinitelj, kriminalističko istraživanje je u tijeku, imamo suradnju s osnovnom školom i lokalnom zajednicom i po dovršetku ću moći s vama podijeliti rezultate kriminalističkog istraživanja, rekla je Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, PUZ.

– Što se to točno dogodilo ne mogu točno reći. To što se dogodilo nije se dogodilo na školskom igralištu, nego izvan škole kada su išli doma. Po informacijama koje znam to je vršnjački sukob i nije ništa slično onome što se dogodilo prije 10 dana ispred naše škole, govori Branko Goleš, ravnatelj OŠ “Ivan Benković”, Dugo Selo.