Otvoreno HRT-a: Prodavači za rad nedjeljom dobiju četiri kune po satu…

Otvoreno HRT-a: Prodavači za rad nedjeljom dobiju četiri kune po satu…

Premijer je najavio ograničavanje rada nedjeljom. Hoće li Ustavni sud i ovaj put srušiti tu odluku? Hoće li trgovine nedjeljom veći dio godine biti zatvorene? Što to znači za turističku zemlju?

Je li odobrenje rada na šesnaest nedjelja godišnje dovoljno za većinu trgovaca? Hoće li djelatnici neke tvrtke bez posljedica moći nedjeljom odbiti doći na posao?

Mikuš Žigman: Pazilo na ravnotežu i razmjernost

Ustavni sud je u više navrata srušio zabranu rada nedjeljom. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman rekla je u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kako ne bi koristila formulaciju zabranu rada nedjeljom, već regulaciju rada nedjeljom.,

Dodala je kako po zakonskim regulativama, Vlada nema samo pravo, već i dužnost tako nešto i učiniti.

– Regulirati rad, ali i odmor u tjednu, kako je to običaj i tradicija u našoj zemlji. Ustavni sud nije sporio da se to regulira na takav način, odnosno da se odredi dan u tjednu kao odmor, poručila je.

Mikuš Žigman je kazala da je Ustavni sud u svojim odlukama rekao da Hrvatska u svom pravnom sustavu ima pravo tako to učiniti i da je pitanje reguliranje radnog vremena nije pitanje ustavnosti, odnosno nije ustavno pitanje.

Ono što je Ustavni sud u svojim odlukama osporio su iznimke, odnosno način na koji su one bile prethodno propisane. I zaključio je da način na koji su do sada bili uređeni, dakle, Izmjene i dopune zakona, nisu bile razmjerne, odnosno, neuravnotežene.

Ovog puta se pazilo na ravnotežu i razmjernost između potreba gospodarstva, potreba građana i potreba potrošača.

Šesnaest nedjelja bi bilo radno i poslodavci mogu organizirati rad onako kako im je primjereno, odnosno kako smatraju da im je potrebno, a propisane su i iznimke koje se temelje na tri glavna načela.

– Da se osigura kontinuirana opskrba građanima, gdje je to potrebno, benzinske postaje, zračne luke, autobusni kolodvori. Kiosci i pekarnice također su iznimke, radile bi nedjeljom do 13 sati, rekla je.

Nužne djelatnosti će i dalje raditi nedjeljom.

Štulić: Prodavači za rad nedjeljom dobiju četiri kune po satu

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić rekla je da prodavači koji rade nedjeljom dobiju četiri kune po satu.

Koliko sati radi nedjeljom toliko više dobije na svojoj plaći. Prosječna plaća prodavača u trgovinama je 5.923 kune brutto i 4.658 kuna netto.

To su podaci koje su prikupili sindikati. U današnje vrijeme u trgovinama nedostaje radnika, piše HRT.

Budimir: Benzinske će se pretvarati u markete

Mirko Budimir iz Udruge trgovine HUP-a istaknuo je kako plaća radnika isključivo ovisi o poslodavcu. Pojedini poslodavci svojim radnicima isplaćuju iznad prosječne plaće. A neki poslodavci svojim radnicima isplaćuju plaće, koje su ispod prosjeka. To određuje samo tržište.

Svaki poslodavac isplaćuje plaću, onoliku koliku može, to ovisi o njegovoj produktivnosti.

Trgovine isto propadaju, nije baš da sve trgovine rade dobro, primjerice male trgovine se bore na tržištu.

Budimir je dodao kako se zalaže da se na tržištu slobodno posluje. Dodao je kako se zalaže i za produženje radnog vremena.

– Ako ima puno izuzetaka, to nije dobro, poručio je.

Benzinske će se pretvarati u markete.

Novotny: Prevelika intervencija Vlade u ekonomske odnose nije dobra

Ekonomski analitičar Damir Novotny kazao je kako je on protiv prevelikog i čestog interveniranja Vlade u ekonomske odnose.

To donosi dodatnu destabilizaciju. Prevelika regulacija utječe na ekonomske aktivnosti i poduzetnici su nesigurni. Istaknuo je da gospodarstvo u Hrvatskoj neće biti stabilno, jer mnogi čimbenici na to utječu.

– Prevelika intervencija, odnosno prečesta intervencija Vlade u ekonomske odnose, nikako nije dobra, poručio je.

U Njemačkoj se u pravilu ne rade nedjelje, no neke trgovine ipak imaju suglasnost za rad.

“Nedjelja i srijeda ne znače isto”

Slovenci imaju ograničenje da manji trgovci, mogu raditi nedjeljom. Budimir je naglasio kako je možda dobro rješenje da se rad nedjeljom prebaci na lokalnu zajednicu.

Pojedini trgovački lanci su već uveli da se nedjeljom ne radi, i imaju veću potrošnju. Budimir je dodao kako on osobno ne bi radio nedjeljom, jer mu se nedjeljom ne isplati raditi.

Štulić je kazala kako se Sindikat trgovine Hrvatske bori da se nedjeljom ne radi, jer radnicima nedjelja i srijeda ne znače isto za slobodan dan.

Dvije trećine zaposlenih u maloprodaji su žene, te reguliranje radnog vremena treba riješiti zakonom. Nedjeljom se obitelj treba družiti i provoditi vrijeme zajedno, kao i blagdanima.

Mikuš Žigman dodala je kako bi zakon trebao biti izglasan tijekom iduće godine.