Znatno poskupljenje od utorka: Vlada ipak zamrznula cijenu jedne vrste goriva, imamo i cijene…

Znatno poskupljenje od utorka: Vlada ipak zamrznula cijenu jedne vrste goriva, imamo i cijene…

Kao što je Dnevnik Nove TV ekskluzivno izvijestio, Vlada neće ograničavati cijene goriva koje rastu od utorka – blokada se produžuje samo za jednu vrstu goriva.


Dnevnik Nove TV u nedjelju je ekskluzivno izvijestio kako nas od utorka čeka drastično poskupljenje goriva. Vlada neće produživati blokadu, a ministar gospodarstva Davor Filipović o tome je već razgovarao s predstavnicima malih distributera. Na snazi ostaju prijašnje mjere koje se odnose na trošarine i maržu, a bez kojih bi cijene bile još veće.

Trenutačne cijene su 10,72 kune za osnovni eurosuper, 12,30 kuna za dizel i 8,49 kuna za plavi dizel.

Od utorka će rasti cijene svih goriva osim plavog dizela.

Prema tjednom prosjeku kotacija, cijene naftnih derivata na benzinskim postajama od 25. 10. 2022. iznosile bi:
11,10 kn/l za benzinsko gorivo;
13,44 kn/l za dizelsko gorivo;
9,80 kn/l za plavi dizel;
10,11 kn/kg za ukapljeni naftni plin (UNP PB), smjesa propan-butan za spremnike
14,36 kn/kg za ukapljeni naftni plin (UNP PB), smjesa propan-butan za boce sadržaja 7,5 kg i više.

Da nema mjera Vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iznosile bi:
12,91 kn/l za benzinsko gorivo;
15,42 kn/l za dizelsko gorivo
10,70 kn/l za plavi dizel
11,96 kn/kg za ukapljeni naftni plin (UNP PB), smjesa propan-butan za spremnike
16,70 kuna za ukapljeni naftni plin (UNP PB), smjesa propan-butan za boce sadržaja 7,5kg i više.

Zbog drastičnog poskupljenja koje počinje od ponoći već u ponedjeljak prijepodne počele su se stvarati gužve na benzinskim postajama u Zagrebu.

“Ne možete zaustaviti tsunami”

Državni tajnik za energetiku Ivo Milatić u izjavi uoči konferencije “Izazovi hrvatske industrije 2022./2023.” rekao je da se država “ovaj tjedan odlučila za 15-dnevno formiranje cijene tako da se trgovinska marža od 65 lipa po litri ukalkulira u cijenu te su nove cijene 11,10 kuna eurosuper, 13,44 dizel i 9,80 kuna plavi dizel”.

Najavio je da će se ozbiljno razmotriti inicijativa distributera da se oko premije odnosno marže zauzme stav da period donošenja odluka treba ustaliti tako da se zna traje li 15 ili sedam dana. Rekao je da trgovinska marža neće biti manja od 65 lipa.

“Ne možete zaustaviti tsunami, nego dozvoliti da obrana bude tako efikasna da oni koji bi trebali zaustaviti tsunami ne poginu. Prevedeno na hrvatski, nismo mogli ovaj tjedan pustiti da hrvatski opskrbljivači naftnim derivatima rade gubitke od 70 do kunu i 50 lipa po litri”, rekao je Milatić.

“Država to ne smije napraviti jer bi se onda mogla ugroziti sigurnost opskrbe, jer, jasno, ne mogu ljudi kupovati gorivo po cijeni po kojoj znaju da će izgubiti na njemu. Osim branjenja cijene, sigurnost opskrbe mora biti na prvom mjestu. Zaludu vam potencijalno jeftino gorivo na pumpama kojeg nema”, dodao je.

Upitan je li to kapitulacija pred svjetskim tržištem, odgovorio je da nije jer se marže i dalje fiksiraju.

Građani, prema njegovim riječima, nisu prepušteni tsunamiju tržišta jer ih je Vlada štitila na sve moguće načine, a tako je i kod plina i struje.

“Ne možete nešto vječito, svakim fiksiranjem cijena smo stvarali gubitke distributerima, napravili smo to svjesno – ako se država odlučila odreći ogromnih sredstava, red je da svi doprinesu”, istaknuo je i dodao da je Vlada sagledala financijske pokazatelje distributera i zaključila da “neće radi kilograma mesa ubiti kravu, nego napraviti balans između gubitaka koji ostvaruju distributeri, benefita koje imaju građani država i poduzetništvo i složiti situaciju kako osigurati stabilnost i da sve funkcionira”.

Nitko od distributera, kako je rekao, nije tražio na sastancima da zaradi i ekstra profitira, “nego su doslovno rekli: ‘Dajte nam da ne radimo gubitke'”.

Upitan hoće li rast cijena ubrzati rast inflacije, odgovorio je da će se cijene goriva i dalje kretati u okvirima koji su viđeni, a današnje su već viđene prije pola godine.

Ministar financija Marko Primorac rekao je uoči iste konferencije da će Vlada pustiti da tržište jednim dijelom formira cijene naftnih derivata, odnosno da ovaj tjedan neće biti fiksnog ograničenja kakvo je bilo prošli tjedan.

“Na sastanka u Vladi odlučeno je da se pusti to, na neki način, tržišno djelovanje, odnosno da ne fiksiramo cijene”, rekao je Primorac.