Hoće li Pavo Vujnovac postati većinski vlasnik Fortenova grupe, odluka u petak…

Hoće li Pavo Vujnovac postati većinski vlasnik Fortenova grupe, odluka u petak…

U petak se u Nizozemskoj kroji sudbina Fortenova grupe, najveće regionalne kompanije koja zapošljava gotovo 45.000 radnika.

Na skupštini imatelja vlasničkih udjela, prema dnevnom redu skupštine, donijet će se odluka o kupnji 41,82 posto Sberbankova udjela u Fortenovi. Ruska banka koja je zahvaćena EU sankcijama taj udjel drži u tvrtki SBK ART.

Skupština će, kako doznajemo, dati “odobrenje stjecanja i kasnijeg raspolaganja jednoj ili više trećih strana, i to izravne i neizravne interese Sberbanka u Fortenova grupi uključujući dionice koje predstavljaju 100 posto udjela u temeljnom kapitalu u društvu SBK ART”.

Fortenova je za tu namjenu nedavno osnovala tvrtku FNG ART, dioničko društvo za upravljanje koje će se vjerojatno pojaviti kao kupac Sberbankova udjela.

Kako se ranije neslužbeno govorilo, u drugoj fazi Fortenovu bi trebali preuzeti obvezni mirovinski fondovi i jedna od tvrtki iz poslovnog carstva hrvatskog plinskog kralja Pavla Vujnovca, čime bi kompanija namaknuti novac za zatvaranje te transakcije., piše danica.hr