Vujčić: Možemo očekivati da će porasti standard građana nakon ulaska u eurozonu…

Vujčić: Možemo očekivati da će porasti standard građana nakon ulaska u eurozonu…

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorio je u Novom danu N1 televizije o uvođenju eura u sklopu informativne kampanje Dani eura u Zagrebu.

Kaže da će se Hrvatska pridružiti najvećoj valuti na svijetu i da bi to za građanje trebalo biti jednostavno.

Dodaje kako je zamjena gotovine besplatna i najbolje je, kako kaže, položiti gotovinu u banku i onda se automatski 1. siječnja mijenja u euro.

“Sve financijske obaveze i krediti se mijenjaju na način da nikome neće biti lošiji uvjeti nego što su bili ranije”, ističe guverner Vujčić.

Navodi da je distribucija gotovine već počela, krenuli su u opskrbu banaka, a nakon toga Fine i Hrvatske pošte koji će dalje distribuirati gotovinu prema poduzećima i građanima. Smatra da neće biti problema i da ćemo lagano prijeći u eurozonu.

“Već sada imamo koristi od ulaska u eurozonu. Ako usporedimo Hrvatsku sa zemljama EU koje ne idu u eurozonu, financijski uvjeti su bolji, rejting nam je porastao, kamatne stope su niže,… Prema iskustvu drugih zemalja, nakon ulaska u eurozonu standard građana je porastao. To možemo očekivati i za Hrvatsku”, tvrdi guverner Vujčić.

Smatra da će prelazak na euro biti manji problem u Hrvatskoj nego u drugim državama jer euro nije nepoznata novčanica u Hrvatskoj.

“Ovo je povoljan trenutak. Bilo bi bolje da smo mogli ući i ranije u eurozonu”, ističe guverner Boris Vujčić.