Koliko i kome će rasti mjesečna rata kredita? Najviše je izložena ova skupina…

Koliko i kome će rasti mjesečna rata kredita? Najviše je izložena ova skupina…

Novi podaci pokazuju da kredite sve češće dižu i građani ali i poduzeća

Krajem prošlog tjedna Europska je središnja banka podignula kamate i smanjila subvencije komercijalnim bankama. Hrvatska narodna banka tada građane je upozorila da bi otplate kredita mogle znatno rasti. To je upozorenje onima koji otplaćuju kredite uz promjenjivu kamatnu stopu da je izgledno da će im mjesečna rata kredita – rasti.

Koliko i kome najviše? Najviše su izloženi oni kojima je kamatna stopa vezana uz EURIBOR, ako niste sigurni, to možete provjeriti na svojim ugovorima. Ukupno je 20 posto takvih stambenih kredita. Takvi dužnici zakonskim su ograničenjem najviše kamatne stope zaštićeni, ali samo u kratkom roku, dok kod nestambenih kredita kamata može rasti i u kratkom roku.

Krediti 76 i pol tisuća potrošača lani su bili vezani uz EURIBOR, od toga je 42 tisuće stambenih kredita. Prema HNB-ovoj računici u slučaju rasta EURIBORA za tri postotna boda za 28 posto kredita otplate bi porasle više od petine, godišnje u prosjeku gotovo osam tisuća kuna. Najviši skok očekuje one koji kredite još dugo moraju otplaćivati. Tako bi dužnici kojima je ostalo više od 20 godina do dospijeća godišnje mogli plaćali gotovo 10 tisuća kuna više (9.808).

Garancije da će baš tako biti nema, ali trend je jasan pa je savjet HNB-a da promjenjivu kamatnu stopu svakako pokušate fiksirati, pa se očekuje i poplava takvih zahtjeva u bankama.

Istodobno novi podaci pokazuju da kredite sve češće dižu i građani ali i poduzeća. Rast kredita poduzećima na godišnjoj razini se osjetno ubrzao, tijekom rujna porastao je za 2 cijela 8 milijardi kuna. Među građanima se nastavio rast stambenih kredita ali je gotovinskih nenamjenskih kredita – manje, piše danas.hr.