Laura Kövesi u posjeti Hrvatskoj: Što smo mi učinkovitiji, to bi ministri financija trebali biti sretniji…

Laura Kövesi u posjeti Hrvatskoj: Što smo mi učinkovitiji, to bi ministri financija trebali biti sretniji…

Europska javna tužiteljica Laura Codruța Kövesi održala je u Zagrebu konferenciju za medije i predstavila aktivnosti Ureda europskog javnog tužitelja. Svatko je jednak pred zakonom i želimo zadobiti vaše povjerenje, poručila je građanima Hrvatske, pozvavši ih da Uredu prijave ako imaju bilo kakve sumnje u nezakonite radnje.

– Počeli smo istragu prije godinu i pol. Za dva mjeseca Hrvatska će pristupiti eurozoni, ali ona već ima Ured europskog javnog tužitelja, što znači da ima određenu odgovornost, ali i prednost bolje zaštite europskog proračuna i veću zaštitu od kriminalnih skupina, rekla je Laura Codruța Kövesi, glavna europska tužiteljica.

– U prvoj godini izvođenja operacija zaplijenili smo kriminalnu imovinu u vrijednosti od 250 milijuna eura. Godišnji proračun Ureda europskog javnog tužitelja je 44 milijuna eura. Uložite jedan euro, a dobijete pet – prema mojem mišljenju, to je vrlo dobra investicija. Taj se novac izravno uplaćuje u nacionalne proračune. Što smo mi učinkovitiji, to bi ministri financija trebali biti sretniji, rekla je Laura Codruța Kövesi, glavna europska tužiteljica.

Europska javna tužiteljica ovaj je tjedan u posjetu Uredu europskog javnog tužitelja u Zagrebu, gdje će održati sastanke s predstavnicima vlasti., javlja HRT