Je li na pomolu novi obrat u slučaju FORTENOVA: Amerikanci postaju vlasnici Fortenive ?!

Je li na pomolu novi obrat u slučaju FORTENOVA: Amerikanci postaju vlasnici Fortenive ?!

Američki investicijski fond HPS investment partners mogao bi preuzeti cijelu Fortenovu i blokirati ulazak arapskog investitora u igru!

Kako neslužbeno doznajemo, HPS je jedan od ključnih kreditora Fortenove koja je preuzela njihove obveznice u vrijednosti od 1,2 milijarde eura (oko 9 milijardi kuna) uz kamatu od 7,3 posto plus Euribor. Zauzvrat, HPS je u kolateral, de facto, dobio cijelu kompaniju u slučaju da se kredit ne vraća., piše danica.hr

Izvori Danice bliski Fortenovi otkrivaju kako je HPS-ov kredit Fortenovi u defaultu po više ugovornih točaka, što znači da je već dospio i da je samo pitanje dobre volje hoće li američki investitori aktivirati svoju opciju i postati većinski vlasnici kompanije.

Ugovor HPS-u omogućava da preuzme Fortenovu bez obzira na to tko bio njezin vlasnik. Odnosno, bio to ruski Sberbank ili arapski investitor Saif Bin Markhan Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dobro upućeni izvori s kojima smo razgovarali ovih dana uvjeravaju nas: “Ameri to mogu učiniti već danas“!

Inače, prema financijskim izvještajima za prošlu godinu, Fortenova je i dalje opterećena dugoročnim i kratkoročnim kreditima koji ukupno iznose čak 19,16 milijardi kuna.

Problem je da ove i iduće godine, barem tako stoji u službenom Fortenovinu izvještaju, na naplatu dolazi ukupno 17 milijardi kuna kratkoročnih obveza. Među njima su i obveze po kreditu HPS-a u iznosu glavnice od 9 milijardi kuna.