Klaus o prodaji udjela Petrokemije: To može biti dobra priča

Klaus o prodaji udjela Petrokemije: To može biti dobra priča

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je u četvrtak u zajedničkom priopćenju Ine, PPD-a i Yildirim Grupe. O tome smo pričali s predsjednikom Sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske Željkom Klausom.

Kaže da je vijest o procesu promjene vlasništva vjerojatno velika za opću javnost, ali da se u Petrokemiji za tu priču zna dugo.

“Mi smo prije godinu i pol dana kao sindikat najavili tu mogućnost. Tada su nas mnogi ismijavali i govorili o tome kako širimo nepotrebno paniku. Činjenica je da razgovori većinskog vlasnika s turskom tvrtkom Yildirim traju preko godinu i pol dana”, rekao je.

Govoreći o tome što vlasništvo turske kompanije znači za Petrokemiju, kaže da je teško biti vrlo precizan, ali da se radi o ozbiljnoj i velikoj kompaniji koja zapošljava gotovo dvadeset tisuća ljudi.

“Ona svoje poslovanje odvija na pet kontinenata. Bavi se i proizvodnjom gnojiva i bavi se naveliko i trgovinom gnojiva, a isto tako upravlja mnogim lukama u Europi i u svijetu. Dakle, moćna i velika kompanija. I to za Petrokemiju može svakako biti dobra priča. Jer ova priča koja se događa zadnje vrijeme za Petrokemiju nije nikako dobra”, kazao je Klaus., prenosi N1