Wiesner o Fortenovi: Država se uplela na krivi način…

Wiesner o Fortenovi: Država se uplela na krivi način…

Novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner komentirala je u Newsnightu N1 televizije odluku Allianza da ne ulaže u Fortenovu.

“HANFA godinama nije pokazala ambiciju da se obračuna s lošim, propalim ulaganjima koji su nanijeli štetu mirovinskim fondovima. Nije bilo ulaganja, nije bilo štete. Ne znam što bi HANFA trebala istraživati. Ne bi trebali nadzirati ništa jer nije napravljen pravni čin, nemaju koga nadzirati ili sankcionirati”, smatra Wiesner.

Dodaje da se želi stvoriti narativ da se Allianz povukao iz nečega što se želi prezentirati kao dobro ulaganje.

“Tko kaže da je to dobro ulaganje? Mirovinski fondovi su bili spremni uložiti u Fortenovu 500 milijuna eura. Nije problem što je Allianz odustao od ulaganja, problem je kako to da su mirovinski fondovi bili spremni uložiti po duplo većoj cijeni od tržišne i tko je na njih stvarao pritisak. Hoće li taj odgovarati?”.

Navodi kako Allianz ima svojih problema, nedavno su u Americi kažnjeni sa šest milijardi dolara što je najveća kazna za pronevjere vezane za obveznice.

Ističe kako treba uzeti u obzir drugi rizik. Trenutno se vodi arbitražni spor između Ivice Todorića i države. To znači da, kako kaže, postoji šansa da će hrvatski porezni obveznici morati ponovo plaćati dug države ako se utvrdi da će država morati platiti odštetu Ivici Todoriću.

“Država se uplela na krivi način. Htjela je nešto drugo što je strateški bitno za zaštitu, a to su mirovine građana za koje država odgovara i mora ih isplaćivati. Htjela je taj sistemski rizik akcelerirati, a ne smanjiti”, tvrdi novinarka Valentina Wiesner.