Potresna svjedočanstva o jezivim zločinima Prigožinovih plaćenika: ‘Prvo su silovali žene, a onda izvadili telefone…

Potresna svjedočanstva o jezivim zločinima Prigožinovih plaćenika: ‘Prvo su silovali žene, a onda izvadili telefone…

Vojnici iz Wagnerove skupine trebali bi biti u Maliju u savjetodavnoj ulozi, ali nastavljaju se pojavljivati ​​dokazi o kršenjima ljudskih prava i masakrima

Preživjeli u oružanom napadu u Maliju kažu da su plaćenici iz Putinove privatne vojske seksualno napastvovali desetak žena i djevojaka, pri čemu najmanje jednu od 15 godina, te ih ponižavali korištenjem pametnih telefona za snimanje njihovih golih tijela nakon napada.

Vojnici iz Wagnerove skupine trebali bi biti u Maliju u savjetodavnoj ulozi, ali nastavljaju se pojavljivati ​​dokazi o kršenjima ljudskih prava i masakrima povezanim s paravojnim postrojbama koje je angažirao bliski saveznik predsjednika Putina, Jevgenij Prigožin, koji također igra ključnu ulogu u invaziji na Ukrajinu, piše Jutarnji.hr.

Jedna od žrtava rekla je za The Daily Beast da ju je pripadnik ruske paravojne jedinice udario pištoljem po glavi nakon što se odbila skinuti, zbog čega se onesvijestila. Kad je došla k sebi, našla se kako leži gola na tlu pored još pet žena koje su također bile razodjevene.

– Bili smo okruženi bijelim vojnicima – rekla je 23-godišnja Maryam, čije pravo ime The Daily Beast nije želio otkriti.

– Neki od njih su držali telefone i fotografirali nas.


Jutarnja racija

Svjedoci kažu da je racija započela oko 8 sati ujutro 4. rujna u selu Nia Oura u središnjoj regiji Mopti u Maliju. Diarra (30), kaže da se spremao otići na svoju farmu kada su ruski plaćenici, u pratnji vojnika Malijskih oružanih snaga (FAMA) i lovaca iz tradicionalnog bratstva Dozo, upali na njegovo imanje i počeli pucati u zrak.

– Dok su pucali nazivali su nas izdajicama, tvrdeći da surađujemo s teroristima kako bismo ih napali – rekao je Diarra kojeg, kao i druga dva svjedoka, The Daily Beast identificira imenom kako bi ga zaštitio od moguće odmazde.

– Stalno su govorili da će se pozabaviti nama.

Nakon otprilike 30 minuta sporadične pucnjave, kaže Diarra, paravojne postrojbe, koje su bile dio zloglasne Wagner grupe, naredile su uhićenje muškaraca u kompleksu ostavljajući samo žene i djecu.

– Bijeli vojnici naredili su FAMA-i i lovcima iz Dozoa da odvedu sve muškarce u Sofaru. Riječ je o gradu koji se nalazi 10-ak kilometara od Nia Oura, gdje se nalazi Wagnerova središnja baza – rekao je Diarra, koji je s još dvojicom muškaraca uspio pobjeći u obližnju šumu nakon što je čuo da su Rusi naredili njihovo uhićenje.

– Čuo sam jednog od bijelih vojnika kako viče ‘ostavite žene za nas‘.

Dok su se Diarra i njegova dva susjeda vraćali kući nakon što su proveli više od dva sata skrivajući se od napadača, rekli su da su čuli glasove žena koje su vrištale u kompleksu dok su ih Wagnerovi plaćenici maltretirali i zlostavljali. Trojica muškaraca čekala su na cesti dok nisu bili sigurni da su Rusi otišli prije nego što su nastavili do kompleksa.

– Kad smo se vratili, sreli smo žene kako plaču. Neke od njih su imali krvi na odjeći – rekao je Diarra.

‘Tretirali su žene kao životinje‘

U kompleksu je bilo oko 12 žena i djevojaka, prema Diarri, koji je rekao da su ih sve seksualno napastvovale Wagner paravojne jedinice koje su ih nakon toga postrojile i snimali gole.

– Žene su rekle da su ih bijeli vojnici skinuli, silovali i zatim izvadili njihove pametne telefone kojima su snimali gola tijela žena. Žene su rekle da su ih tretirali kao životinje – rekao je Diarra.

Otkako su Wagnerove paravojne postrojbe, koje su bile raspoređene u nizu ofenziva protiv islamističkih ekstremista, stigle u Mali krajem prošle godine nakon što je sklopljen unosan dogovor s novom vojnom huntom, opetovano su povezivane s brojnim zločinima diljem nemirne nacije. Mnogi ljudi koji su se borili u sklopu Wagnera u Africi od tada su premješteni u rat u Ukrajini.

U kolovozu je nevladina organizacija Projekt podataka o lokaciji oružanih sukoba i događajima (ACLED) izvijestila da je blizu 500 civila poginulo u incidentima koji su uključivali malijske snage i Wagner od početka 2022. Najgnusniji događaj dogodio se u ožujku u selu Moura gdje je oko 300 muškaraca ubijeno tijekom četiri dana u masakru u kojem su sudjelovali plaćenici iz privatne vojne tvrtke.

Drugi preživjeli napada na kompleks, Seydou (37), rekao je za Daily Beast da su ga uhitili lovci iz Dozoa, koji su ga optužili da radi za džihadiste, stavili mu povez na oči i držali ga u Wagnerovoj bazi Sofara dok se nisu uvjerili da nema veze islamističkim ekstremistima. Kada se vratio kući, rekao je da je otkrio da su njegovu 15-godišnju rođakinju seksualno napastvovali Rusi.

– Moja mi je rođakinja rekla da su je dvojica bijelih vojnika silovala u njezinoj sobi i pred njihovim kolegama – rekao je Seydou, koji je bio pritvoren pet sati.

– Nakon toga su fotografirali njezino golo tijelo – kaže Seydou.

Nedaleko od mjesta gdje žive Seydou i njegova sestrična, Wagnerovi plaćenici okupili su još jednu skupinu žena na imanju u blizini osnovne škole te im naredili da se skinu prije nego što su ih fotografirali, prema lokalnom trgovcu koji je svjedočio incidentu.

– Žene koje nisu odmah poslušale naredbu da se svuku pretukli su bijeli vojnici i pocijepali su im odjeću – rekao je Boubakar, koji je promatrao razvoj događaja s prozora svoje dnevne sobe koja se nalazi nasuprot imanja gdje se incident dogodio.

– Bilo je srcedrapajuće to gledati – u šoku je ispričao Boubakar.

Ni malijska vlada ni Prigožin nisu odgovorili na zahtjev The Daily Beasta za komentare o navodnom silovanju i zlostavljanju žena u gradu Nia Oura. Na e-mailove poslane glasnogovorniku malijske vlade i Concord Managementu, tvrtki u Prigožinovom većinskom vlasništvu, nije odgovoreno.

Malijske vlasti tvrde da su tisuću ili više ruskih paravojnih postrojbi samo instruktori, a ne raspoređeni u borbene uloge. Vlada i dalje šuti o zločinima u gradu Nia Oura.

Mještani kažu da agoniju i patnju koju im je zadala Wagnerova grupa nikada neće zaboraviti.

– Moj rođak je traumatiziran tjednima i plače svaki dan. Molim se da jednog dana ozdravi – zaključio je Seydou, piše Jutarnji.hr.