Milanović u Kostrićima: Kad vojnik iz odmazde ubije civila oprosta nema…

Milanović u Kostrićima: Kad vojnik iz odmazde ubije civila oprosta nema…

Predsjednik Republike Zoran Milanović je u Sisačko-moslavačkoj županiji. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je počast žrtvama Domovinskog i Drugog svjetskog rata iz sela Stubalj, a u Kostrićima kod spomenika Golubica sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur, piše HRT.

Tijekom Domovinskog rata ubijene su 54 osobe, većinom civili. Samo u jednom danu, 15. studenoga 1991., ubijeno je 20 osoba.

Predsjednik je odao počast i polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na spomen-obilježju žrtvama Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata sela Stubalj.

Milanović je potom sudjelovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur u naselju Kostrići, kod spomenika Golubica, spomen-obilježja civilima pogubljenima u Kostrićima.

– Ovdje se, nažalost, radi o ubijenim civilima, djeci, ljudima koji nisu nosili oružje, ljudima koji su bili doma. Ubili su ih njihovi susjedi. Ljudi koji su u ovom kraju teško, komplicirano, ali kako tako živjeli zajedno generacijama. Zločin je zločin, za njega je teško i nepotrebno tražiti opravdanje. Međutim, ako vojnik ubije protivničkog vojnika koji se predao, kanio predati, koji je digao ruke, to je zločin za koji se ozbiljno odgovara. Ako vojnik iz osvete, odmazde, u navali bijesa ubije civila koji pripada drugoj strani i to je zločin i o njemu ne treba puno govoriti, za to se gubi sloboda, za to se ide u zatvor i za to oprosta nema, istaknuo je, između ostalog, u prigodnom obraćanju Predsjednik Republike Zoran Milanović, piše HRT.