Američki dužnosnici: ‘Projektil koji je pogodio Poljsku je ukrajinski. Branili su se od ruskog napada’

Američki dužnosnici: ‘Projektil koji je pogodio Poljsku je ukrajinski. Branili su se od ruskog napada’

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova jučer je reklo da se radi o projektilu ruske proizvodnje

Nižu se reakcije na eksploziju koja je odjeknula jučer u Poljskoj, u mjestu nedaleko granice s Ukrajinom, a okolnosti pada projektila još se utvrđuju.

Prva otkrića sugeriraju da su projektil koji je pogodio Poljsku ispalile ukrajinske snage na nadolazeći ruski projektil, prenose strani mediji. Kako su tri američka dužnosnika rekla novinskoj agenciji Associated Press, Ukrajinci su se pokušavali obraniti od ruske paljbe usmjerene na njihovu električnu infrastrukturu.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je jučer da je utvrđeno kako je na poljski teritorij pao najmanje jedan projektil ruske proizvodnje.

Oglasio se i Kremlj

Američki predsjednik Joe Biden je nakon sastanka s liderima G7 i nekolicinom drugih zapadnih čelnika izjavio da su se složili kako će podržati poljsku istragu o incidentu. U tom trenutkou još nije bilo jasno je li Poljsku pogodila jedna raketa ili njih više. Na pitanje novinara odakle su ispaljene rakete, Biden je odgovorio da “s obzirom na putanju nije vjerojatno da su stigle iz Rusije”.

Niz analitičara spominje da se vjerojatno radi o projektilu kakve ispaljuje sustav S-300. Taj raketni sustav posjeduju i Rusi i Ukrajinci.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Reuters je jučer rekao da pojma nema o projektilu ili projektilima koji su pali u Poljsku. “Nažalost, nemam nikakvih informacija o tome”, izjavio je., prenosi TELEGRAM