Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump najavljuje kandidaturu za Bijelu kuću 2024.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump najavljuje kandidaturu za Bijelu kuću 2024.

Bivši predsjednik Donald Trump, s ciljem da postane tek drugi vrhovni zapovjednik ikada izabran u dva mandata bez uzastopnog mandata, najavio je u utorak navečer da će se kandidirati za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine.

“Kako bismo Ameriku ponovno učinili velikom i slavnom, večeras objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Država”, rekao je Trump okupljenom mnoštvu u Mar-a-Lagu, njegovom imanju uz obalu na Floridi, gdje će biti sjedište njegove kampanje.

Okružen saveznicima, savjetnicima i konzervativnim utjecajnim osobama, Trump je održao relativno prigušen govor, prepun lažnih i pretjeranih tvrdnji o četiri godine na vlasti, ocjenjuje CNN.

Kako bi pobudio nostalgiju za vrijeme dok je bio na dužnosti među republikancima koji su pokazali znakove umora od Trumpa nakon sredine mandata, često je uspoređivao svoja postignuća u prvom mandatu s politikom Bidenove administracije i trenutnom gospodarskom klimom. Mnoga od tih percipiranih postignuća – od strogih imigracijskih akcija do smanjenja poreza na dobit i inicijativa za vjersku slobodu – i dalje duboko polariziraju do danas.

Dok je Trump razgovarao s prostorijom punom republikanaca koji očekuju da će se u nadolazećim mjesecima suočiti s primarnim protukandidatima, također je ustvrdio da si stranka ne može priuštiti nominaciju “političara ili konvencionalnog kandidata” ako želi ponovno osvojiti Bijelu kuću.

“Ovo neće biti moja kampanja, ovo će biti naša kampanja zajedno”, rekao je Trump.

Trumpova dugo očekivana kampanja dolazi dok on pokušava vratiti pozornost nakon neuvjerljivog rezultata GOP-a na izborima u sredini mandata – uključujući gubitke nekoliko poricatelja izbora koje je podržavao Trump – i kasniju igru okrivljavanja koja se odvijala od dana izbora.

Republikanci nisu uspjeli osvojiti većinu u Senatu, podbacili su u svojim naporima da popune nekoliko mjesta u cijeloj državi i tek trebaju osigurati većinu u Zastupničkom domu, sa samo 215 raspisanih utrka u njihovu korist do sada od 218 potrebnih, razvoj događaja koji je prisilio Trumpa i druge stranačke vođe u obrambeni položaj dok se suočavaju s prijekorom iz svojih redova.

Trumpova dokumentacija kojom se utvrđuje njegova kandidatura stigla je u Savezni izborni odbor malo prije nego što je dao svoju najavu u Mar-a-Lagu.

Na zadovoljstvo suradnika i saveznika koji su ga dugo savjetovali da pokrene kampanju usmjerenu prema budućnosti, potrošio je samo djelić svojih primjedbi ponavljajući svoje laži o izborima 2020., piše dalje CNN.

Iako je osuđivao korištenje papirnatih glasačkih listića i američki izborni sustav usporedio sa sustavom “zemalja trećeg svijeta”, Trump je također povremeno pokušavao proširiti svoje pritužbe – žaleći se na “ogromnu korupciju” i “ukorijenjene interese” koji su, po njegovom mišljenju, proždirali Washington.

Mnogi Trumpovi glavni savjetnici izrazili su zabrinutost da bi mu njegova fiksacija na promicanje zavjera o posljednjim predsjedničkim izborima otežala pobjedu na nacionalnim izborima 2024.

Tijekom govora koji je trajao sat vremena, Trump je jasno dao do znanja da želi da republikanci njegovu kampanju vide kao žrtveni pothvat.

“Svatko tko se doista želi uhvatiti u koštac s ovim namještenim i korumpiranim sustavom bit će suočen s vatrenom olujom koju samo nekolicina može razumjeti”, rekao je u jednom trenutku, opisujući pravni i emocionalni danak koji je uzelo njegovo predsjedništvo i razdoblje nakon predsjednika na članove njegove obitelji.

Uoči prošlotjednih izbora u sredini mandata, Trumpa se optužuje da je uzdigao manjkave kandidate koji su proveli previše vremena ponavljajući njegove tvrdnje o izbornoj prijevari, otuđujući ključne birače i na kraju dovodeći do njihovih poraza.

Pokušao se suprotstaviti toj kritici u utorak, ističući da se čini da su republikanci spremni ponovno preuzeti većinu u Zastupničkom domu i hvalivši barem jednog kandidata kojeg podržava Trump, Kevina Kileyja iz Kalifornije.

Činilo se da je u jednom trenutku Trump okrivio učinak svoje stranke na sredini mandata birače koji još nisu shvatili “ukupan učinak patnje” nakon dvije godine demokratske kontrole u Washingtonu.

“Ne sumnjam da će do 2024. nažalost biti puno gore i da će oni jasno vidjeti što se dogodilo i što se događa s našom zemljom – a glasovanje će biti puno drugačije”, ustvrdio je.

“Tko prvi njegovo je”

Trump se kladi da će njegova strategija “prvi izvan vrata” obraniti potencijalne primarne suparnike i dati mu ranu prednost kod donatora s dubokim džepom, kažu suradnici. Očekuje se da će ga izazvati i konzervativni i umjereni republikanci, iako bi se računica nekih predsjedničkih kandidata mogla promijeniti sada kada se on kandidira. Drugi – poput njegovog bivšeg potpredsjednika, Mikea Pencea – mogu ipak nastaviti.

Trumpova treća predsjednička kandidatura također se podudara s razdobljem povećane pravne opasnosti jer dužnosnici Ministarstva pravosuđa koji istražuju njega i njegove suradnike ponovno razmatraju mogućnost podizanja optužnica u svojim istragama povezanim s Trumpom.

Protiv bivšeg predsjednika trenutačno se vodi istraga zbog njegovih aktivnosti prije i tijekom napada na američki Kapitol 6. siječnja 2021. i njegovog zadržavanja povjerljivih dokumenata na njegovom imanju u Mar-a-Lagu nakon što je napustio dužnost.

Iako Trump računa na lak put do nominacije za republikansku stranku sa svojom stalnom potporom među stranačkom bazom, njegova će objava vjerojatno uništiti nade stranačkih čelnika koji su čeznuli za svježim talentima.

Konkretno, čelni republikanci pomno su pazili na sljedeće poteze guvernera Floride Rona DeSantisa, koji je pobijedio u natjecanju za reizbor s razlikom od 19 bodova i značajnom potporom manjinskih i nezavisnih glasača.

Neki republikanski čelnici mogli bi pokušati pokvariti Trumpovu kampanju podizanjem ili ohrabrivanjem alternativnih kandidata, uključujući DeSantisa, koji je tiho postavljao temelje za moguću vlastitu kandidaturu za Bijelu kuću.

Naravno, svaki protunapor da se spriječi Trumpov put do nominacije vjerojatno će se pokazati teškim. Unatoč svojim bezbrojnim pravnim zavrzlamama i mrlji od 6. siječnja, dvaput opozvani 45. predsjednik ostaje neizmjerno popularan među većinom republikanskih glasača i može se pohvaliti dubokom vezom sa svojim glavnim podupirateljima koju bi se drugim republikanskim kandidatima koji se nadaju mogao pokazati teškim za ponoviti ili oslabiti.

Čak su i vodeći konzervativci kojima se nije sviđala Trumpova ratoborna politika i heterodoksna politika ostali uz njega kao predsjednika jer je svojim nominacijama pomogao učvrstiti pomak Vrhovnog suda SAD-a udesno – što je jedan od najdalekosežnijih aspekata njegove ostavštine, što je rezultiralo konzervativnim sudom duboko polarizirajuća odluka većine u lipnju o ukidanju saveznih prava na pobačaj. Zapravo, dok je Trump završio svoj prvi mandat s najnižom ocjenom odobravanja od svih predsjednika, piše CNN.

Republikanci su ga gledali povoljno, prema anketi NBC Newsa u svibnju. Samo to bi Trumpu moglo dati značajnu prednost u odnosu na primarne protivnike koje birači još uvijek poznaju.

Među tim potencijalnim konkurentima je i Pence, koji bi vjerojatno imao koristi od visokog priznanja zbog svoje uloge potpredsjednika. Pence, koji se pripremao za moguću kandidaturu za Bijelu kuću 2024., sigurno će se suočiti s teškom borbom u dodvoravanju Trumpovim najvjernijim pristašama, od kojih su mnogi ljutili na bivšeg potpredsjednika nakon što je odbio prekoračiti svoje ovlasti u Kongresu i blokirati sadašnju certifikaciju – Pobjedu predsjednika Joea Bidena 2020.

Trump bi se također mogao naći u sukobu s DeSantisom, koji je stekao status heroja među kulturnim konzervativcima i kojeg se općenito smatra uglađenijom verzijom Trumpa. Čak su i neki od savjetnika bivšeg predsjednika izrazili slična zapažanja za CNN, napominjući da je DeSantis također napravio prodor među glavnim republikanskim donatorima tijekom svoje potrage za reizborom i izgradio brdo dobre volje s čelnicima GOP-a vodeći kampanju za savezne i državne republikanske kandidate usred vlastitu rasu.

Osim svojih potencijalnih suparnika, Trump ima još jednu prepreku na putu dok izborni odbor Zastupničkog doma nastavlja istraživati ​​njegovu ulogu 6. siječnja 2021., a dužnosnici Ministarstva pravosuđa razmatraju hoće li podići kaznene prijave. Povjerenstvo, koje ga je pozvalo na sudski poziv za svjedočenje i dokumente u listopadu i s kojim se Trump sada bori na sudu, održalo je javna saslušanja tijekom ljeta i rane jeseni na kojima su iznosili izjave onih iz Trumpova najužeg kruga u Bijeloj kući – uključujući članove njegove obitelji – da detaljno je opisao svoje javne i privatne napore da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. kroz kontinuiranu kampanju pritiska na brojne lokalne, državne i savezne dužnosnike, te na vlastitog potpredsjednika.

Ali Trumpova želja da rano objavi svoju kampanju posebno se može pratiti u FBI-evoj potrazi za Mar-a-Lagom, za koju savjetnici kažu da je dodatno ohrabrila njegovu odluku da pokrene ono za što vjeruje da će biti trijumfalni politički povratak. Dan nakon potrage, bivši predsjednik dobio je pozive od saveznika koji su mu savjetovali da ubrza svoju vremensku liniju za 2024. godinu. Te se noći okupio sa zastupnicima Predstavničkog doma u Republičkom studijskom odboru i rekao im da je “odlučio” o pokretanju ponude, iako su ga neki od tih istih republikanaca u Zastupničkom domu kasnije uvjerili da pričeka do izbora u sredini mandata da objavi svoju sljedeći potez.

Malo je od tih zastupnika bilo nazočno Trumpovom govoru u utorak, odlučivši ostati u Washingtonu jer su republikanci u Zastupničkom domu proveli svoje izbore za vodstvo, a stranka se i dalje bori sa svojim neuspjesima u visoko cijenjenim utrkama na sredini mandata. Umjesto toga, soba je bila ispunjena istaknutim poricateljima izbora poput izvršnog direktora MyPillowa Mikea Lindella, nekoliko Trumpovih odvjetnika te bivših i sadašnjih pomoćnika. Prije nego što je ušao u dvoranu u utorak zajedno s bivšom prvom damom Melanijom Trump, nekoliko članova obitelji bivšeg predsjednika također je viđeno kako ulaze u plesnu dvoranu, uključujući Erica i Laru Trump, njegovog sina Barrona, njegovog zeta Jareda Kushnera i Kimberly Guilfoyle, koja je zaručena za Donalda Trumpa Jr. Njegov najstariji sin je nestao, zajedno s kćeri Ivankom. Među ostalim gostima bili su dugogodišnji Trumpov savjetnik Roger Stone; odlazeći predstavnik Sjeverne Karoline Madison Cawthorn; bivši kongresnik i sadašnji izvršni direktor Trumpove aplikacije Truth Social Devin Nunes; i njegova glavna politička savjetnica Susie Wiles, prenosi edition.cnn.com

Pripreme za 2024

Od trenutka kada je Trump napustio Washington, poražen i osramoćen, u siječnju 2021., počeo je planirati povratak na vlast – posvećujući većinu svog vremena izgradnji političke operacije namijenjene ovom trenutku. Uz pomoć brojnih bivših suradnika i savjetnika, nastavio je agresivnu taktiku prikupljanja sredstava koja je postala obilježje njegove kampanje 2020., skupivši ogromnu ratnu škrinju uoči izbora u sredini mandata 2022., i marljivo je radio na izboru čvrstih saveznika u Kongresu i državnim zakonodavnim tijelima preko zemlje.

Iako je imao matičnu bazu na Floridi, također je redovito putovao diljem zemlje na predizborne skupove koji su mu omogućili ključni susret sa svojom bazom i kandidatima za koje se kladio da će postati vrijedni saveznici u američkom Senatu i Zastupničkom domu.

Kroz sve to, Trump je nastavio lažno inzistirati na tome da su mu izbori 2020. ukradeni, upuštajući se u dalekosežne teorije zavjere o prijevari glasača i vršeći pritisak na republikanske čelnike u stranačkom izbornom aparatu da podrže promjene koje bi ograničile glasačka prava.

Trumpovi suradnici bili su zadovoljni ranije ove jeseni kada su se njegovi javni nastupi i govori na skupovima postupno više fokusirali na rastući kriminal, imigraciju i ekonomske probleme – ključne teme tijekom srednjeg ciklusa i pitanja za koja se nadaju da će mu omogućiti da povuče uvjerljiv kontrast s Bidenom na početku ovo sljedeće poglavlje. Saveznici bivšeg predsjednika već dugo govore da on na natjecanje 2024. gleda kao na priliku da vrati ono za što vjeruje da je njegovo: još četiri godine u Ovalnom uredu.

Ali nema jamstva da će Trump lako doći do drugog mandata koji nije uzastopan. Zapravo, moglo bi biti prilično teško.
Ne samo da povijest nudi samo jedan primjer takvog podviga (poražen 1888. nakon svog prvog mandata, predsjednik Grover Cleveland ponovno je izabran 1892.), niti jedan prethodno opozvani predsjednik nije se ponovno kandidirao za dužnost. Trump je prvi put opozvan 2019. zbog optužbi za zlouporabu ovlasti i ometanje pravde, a zatim ponovno 2021. zbog poticanja nereda na američkom Kapitolu. Iako ga je Senat oba puta oslobodio optužbi, 10 republikanaca iz Zastupničkog doma drugi je put raskinulo sa svojom strankom i pridružilo se demokratima u glasovanju za njegov opoziv. Sedam republikanskih senatora glasalo je da ga osude na suđenju u Senatu.

Trump je također bio predmet niza tužbi i istraga, uključujući istragu države New York i zasebnu kaznenu istragu okružnog tužitelja Manhattana o financijama njegove tvrtke, istragu okruga Georgia o njegovim nastojanjima da poništi Bidenovu izbornu pobjedu u državi, i odvojeno Ministarstvo pravosuđa istražuje shemu njegove kampanje za predstavljanje lažnih birača u državama na bojnom polju i njegovu odluku da sa sobom u Mar-a-Lago donese povjerljive materijale nakon odlaska s dužnosti.

Trumpovi postupci otkako je napustio Washington većinom su signalizirali njegov interes za eventualni povratak. Dok većina bivših predsjednika tiho odlazi u mirovinu – vraćajući se na površinu kako bi pomogli svojim strankama tijekom srednjoročnih ciklusa ili zbog otvaranja svojih predsjedničkih knjižnica – Trump se oglušio o tradiciju da umjesto toga planira povratak kojemu se sada nada. Unatoč udaljenosti od Washingtona, Trumpov klub Mar-a-Lago transformirao se u novo središte republikanaca i matičnu bazu za njegov politički stroj. Uz pomoć male skupine plaćenog osoblja, ugostio je brojne skupove za prikupljanje sredstava za kandidate i odbore i vidio rotirajuću postavu stranačkih čelnika i onih koji se nadaju kongresu kako se filtriraju kroz njegove pozlaćene hodnike u nadi da će pridobiti njegovu podršku ili se ponovno pridružiti njegovoj bazi.

Trumpov raspored omogućio mu je da izgradi bliske odnose sa stranačkim čelnicima i marginalnim osobama – od čelnika Zastupničkog doma republikanske stranke Kevina McCarthyja iz Kalifornije do zastupnice Marjorie Taylor Greene iz Georgije – čija bi mu potpora na osporavanim predizborima u konačnici mogla pomoći da raščisti teren. Očekuje se da će mnogi suradnici koji su bili s njim otkako je napustio Bijelu kuću nastaviti raditi u kampanji, budući da bivši predsjednik i njegov de facto šef stožera, dugogodišnji strateg republikanske stranke Floride Wiles, imaju za cilj održati mršave operacije poput ranih dana njegove predsjedničke kampanje 2016. Među onima koji će vjerojatno biti uključeni su Wiles, Taylor Budowich, Chris LaCivita, Steven Cheung, Justin Caperole i Brian Jack. Brad Parscale, koji je vodio dio Trumpove propale kampanje 2020., neće biti dio njegove operacije 2024., kao ni Trumpov zet Jared Kushner, koji je bio duboko uključen u njegovu potragu za ponovnim izborom.

Vrijeme u uredu

Kao predsjednik, Trump se suočio s kritikama zbog nekoliko svojih postupaka, posebno zbog upravljanja najgorom javnozdravstvenom krizom u gotovo jednom stoljeću – pandemijom Covida-19 – iako je njegova administracija pomogla olakšati razvoj cjepiva za liječenje novog koronavirusa u rekordnom roku. Kritičari su ga također osudili zbog načina na koji se nosio s uraganom Maria, koji je razorio Portoriko 2017.; skup bijelih nacionalista, također 2017., u Charlottesvilleu u Virginiji, gdje je Heather Heyer ubijena dok je šetala s grupom protuprosvjednika; i prosvjede Black Lives Matter.

Dok je bio na dužnosti, Trump je potpisao zakon za sveobuhvatna smanjenja poreza, donio kontroverznu tvrdu useljeničku politiku, uključujući politiku koja je odvajala djecu migranata od njihovih obitelji i onu poznatu kao “Ostanite u Meksiku”, za koju je Vrhovni sud SAD-a u lipnju presudio da bi mogla biti okončao njegov nasljednik, i imenovao stotine federalnih sudaca s duboko konzervativnim kredibilitetima. Također je uspješno imenovao troje sudaca Vrhovnog suda, čije su odluke ove godine kao dio sudske većine pomaknule američko društvo i zakone u pravu po pitanjima kao što su pobačaj, oružje, vjerske slobode i klimatske promjene.

Bivši biznismen s nekretninama i zvijezda reality TV-a prvi je put izabran na dužnost 2016., pobijedivši više od desetak republikanskih kandidata na ružnim predizborima, a zatim nadjačavši bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton na spornim općim izborima, unatoč optužbama za nedolično seksualno ponašanje koje bi obično završile kampanju.

Kao predsjednik, Trump je bio impulzivan vođa, koji je odbacio dugotrajne norme, često najavljujući politiku i promjene osoblja u kabinetu na Twitteru. (Naposljetku mu je zabranjen pristup platformi nakon pobune na američkom Kapitolu, a kasnije mu je također zabranjen pristup Facebooku, Instagramu i YouTubeu.)

Gurao je vanjskopolitički pristup “Amerika na prvom mjestu”, povlačeći SAD iz međunarodnih sporazuma kao što su Pariški klimatski sporazum i iranski nuklearni sporazum, par kontroverznih poteza koje su osudili mnogi američki glavni europski saveznici, piše CNN.