Zbog podizanja naknade za ugljikovodike MOL tuži Hrvatsku i traži nadoknadu….

Zbog podizanja naknade za ugljikovodike MOL tuži Hrvatsku i traži nadoknadu….

Hrvatska će se naći u novoj arbitraži s MOLom. Ovoga puta ona je pokrenuta, kako tvrde u mađarskoj kompaniji stoga što je hrvatska Vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljikovodike. U zahtjevu navode da je podizanje naknade za ugljikovodike MOL-u nanijelo financijsku štetu i zato u međunarodnom postupku od Hrvatske traže naknadu.

O novoj MOL-ovoj arbitraži za sada ne postoji nikakva službena informacija.Jedino što upućuje na to da MOL pokreće novi spor je “Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc. c/a Republika Hrvatska – trgovačka arbitraža”, koji je 11. studenog na svojim službenim stranicama objavilo Državno odvjetništvo.

“Pozivaju se odvjetnici i odvjetnička društva koji imaju iskustva u zastupanju država u međunarodnim trgovačkim arbitražama da do 16. studenoga 2022. iskažu interes za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc.. c/a Republika Hrvatska, za koji je Republika Hrvatska zaprimila Obavijest o arbitraži u skladu s člankom 3. Arbitražnih pravila Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Spor se odnosi na potraživanje vezano uz naknade za eksploataciju ugljikovodika”,  navodi se u šturom pozivu DORH-a.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o tužbi koju je MOL već podigao protiv Hrvatske u sklopu postupka pokrenutog u prosincu 2013. godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu.

U tom sporu MOL je tvrdio kako je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču. Hrvatska je taj spor izgubila, a u srpnju ove godine Vlada je dobila konačnu presudu, piše Jutarnji list.