Plenković, nakon što je dio Škabrnjana okrenuo leđa Šimpragi: ‘Jedini put su suživot i pomirba’

Plenković, nakon što je dio Škabrnjana okrenuo leđa Šimpragi: ‘Jedini put su suživot i pomirba’

Premijer je kazao da je potpredsjednica Vlade došla iskazati pijetet

Premijer Andrej Plenković danas je u Škabrnji. Tamo je, povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje položio vijence ispred Središnjeg križa kod Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen obilježja masovne grobnice.

Nakon toga je dao izjavu medijima. Pitali su ga jesu li on i predsjednik Milanović namjerno došli u različito vrijeme. “Nema nikakvog dogovora”, kazao je premijer.

Podsjetio je da je sutrašnji dan odlukom njegove Vlade postao neradni dan kako bi svi koji žele iskazati poštovanje žrtvi Vukovara i Škabrnje, to mogli i napraviti bez da uzimanju slobodan dan. Upitan još jednom izbjegavaju li se on i predsjednik kazao je tek: “Mi smo tamo svake godine.”

Okrenuli leđa Šimpragi

S premijerom je u Škabrnju došla i potpredsjednica Vlade iz redova SDSS-a Anja Šimpraga. Dio mještana i branitelja demonstrativno joj je okrenuo leđa. Poručili su da su ona i njezina stranka SDSS – koju su nazvali zločinačkom strankom – nepoželjni. Rekli su i da “okreću leđa četnicima”, vičući “sramite se”.

Upitan o tome, premijer je kazao da je potpredsjednica Vlade došla iskazati pijetet. Govoreći o žrtvama i njihovim obiteljima, kazao je:“Razumijemo traume. To su užasni bolovi. Ali, moramo kretati kao društvo prema međusobnom povjerenju.”