“To nije dokaz”: Biden dovodi u sumnju tvrdnju Zelenskog o eksplozijama u Poljskoj…

“To nije dokaz”: Biden dovodi u sumnju tvrdnju Zelenskog o eksplozijama u Poljskoj…

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je odgovorio na tvrdnju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ukrajinski projektil nije odgovoran za smrtonosnu eksploziju u Poljskoj u utorak, javlja CNN.

“To nije dokaz”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući nakon povratka sa summita G20 na Baliju u Indoneziji.

Dva farmera poginula su u utorak kada je projektil pao izvan istočnog poljskog sela Przewodow, oko 4 milje (6,4 kilometara) zapadno od ukrajinske granice.

Poljski dužnosnici naznačili su kako je vjerojatno da je ukrajinska raketa, koju je ispalila njezina protuzračna obrana usred valova ruskih raketnih napada u utorak, pala unutar poljskog teritorija.

Obraćajući se novinarima u srijedu, Zelenskij je rekao da ne vjeruje da je projektil ukrajinski.

“Ne sumnjam da to nije bila naša raketa”, rekao je.

Kasnije, u svom dnevnom video obraćanju, Zelenskij je rekao da je “razjašnjenje svih okolnosti kako je ruska agresija prešla poljsku granicu” sada pitanje pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Rekao je da je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i izrazio mu sućut, ali je inzistirao da je “ruska agresija” ta koja je odnijela živote dvoje poljskih državljana.

“Ukrajinski stav je vrlo transparentan: želimo utvrditi sve detalje, svaku činjenicu. Zato su nam potrebni naši stručnjaci da se uključe u rad međunarodne istrage i da dobiju pristup svim podacima koji su dostupni našim partnerima i stranici eksplozije”, rekao je Zelenskij, prenosi CNN.