Plenković u Vukovaru: Odajemo počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše…

Plenković u Vukovaru: Odajemo počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s članovima Vlade sudjeluje u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Premijer će s ministrima biti u Koloni sjećanja koja kreće ispred Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”, a završava na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće, a u 12.30 služit će se i misa za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu.

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti, rekao je Plenković novinarima nekoliko trenutaka prije početka Kolone ispred vukovarske bolnice.

“Drago mi je da smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast Gradu Heroju, Gradu Vukovaru”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Naglasio je kako je ovo prva godina da u Vukovaru nema dr. Vesne Bosanac. Njeno ime i ime dr. Jurja Njavre vječno su upisana u temelj Hrvatske, u temelje naše slobode, kaže premijer.

“Zato smo im zahvalni i zato ćemo odati počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše”, kaže.

Pomirba

Upitan da komentira okretanje leđa građana Škabrnje izaslanstvu u kojemu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, Plenković kaže da su u Škabrnji počinjeni strašni zločini i on kaže da razumije obitelji, ali naglašava da smatra kako je dobro da je Šimpraga došla i odala počast žrtvama jer je politika oprosta jedina koja se može voditi.

“Politika pomirbe, poliltika suživota jedina je politika bitna za budućnost”, rekao je.

Plenković je zahvalio Tomi Medvedu na naporima koje ulaže. “Mi jako dobro znamo, da bi se otkrila mjesta gdje se nestali nalaze da imamo suradnju oih koji znaj uviše nego mi. A oni su u Beogradu, nisu u Hrvatskoj. Mi ćemo nastaviti inzistirati na podacima koji će imati vrijednost”, kaže premijer., prenosi N1 televizija

Poštovanje svim žrtvama

Što se tiče bacanja vijenaca u Dunav, premieer kaže kako je bitno da predstavnici Srba u Hrvatskoj iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara. “To što oni izražavaju poštovanje prema Srbima koji su poginuli, mi poštujemo”, kaže. Izjave Ivana Penave da je riječ o provokacijama nije htio komentirati.

Plenković kaže i da se u Vukovar ulaže više nego i u jedan drugi grad. Nabrojao je mnoge projekte u koje je Vlada ulagala u ovom gradu. Proračunom za iduću godinu za Vukovar je rezervirano 10 milijuna eura, kaže.