DORH: Planirao atentate na najviše dužnosnike, imao pištolje, automat s prigušivačem…

DORH: Planirao atentate na najviše dužnosnike, imao pištolje, automat s prigušivačem…

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a, MUP-a RH, provelo te dovršilo izvide i istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva – pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, iz članka 103. u svezi članka 97. stavak 1. točka 1. i 2. Kaznenog zakona.

Nakon provedenog istraživanja, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 21. studenog 2022. podiglo pred nadležnim sudom optužnicu protiv okrivljenika zbog počinjenja inkriminiranog mu kaznenog djela.

Podignutom optužnicom okrivljenika se tereti da je od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. na području Republike Hrvatske (Šibeniku i Vodicama), nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj i nezadovoljan propisanim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa zarazne bolesti COVID-19, postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske.

Okrivljenika se tereti da je skidao s Interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća u Republici Hrvatskoj.

Okrivljenik je, tereti ga se, putem Interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe, koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. godine, u više gradova na području Republike Hrvatske pozivala građanstvo na rušenje aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj.

Okrivljenik je, tereti ga se, pribavio i adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, kao i ravnatelji jednog zavoda i bolnice, te pretraživao i pohranjivao u tablet uređaj način kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća.

Okrivljenik je potom, tereti ga se, u svrhu lišenja života i napada na tijelo nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj radi nabave istog, pribavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja te pribavio i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom, te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža.

Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru zbog ranije počinjenih kaznenih djela.