Dva ispraćaja istog kontingenta: “Pitajte Milanovića je li mu neugodno”

Dva ispraćaja istog kontingenta: “Pitajte Milanovića je li mu neugodno”

Ministar obrane Mario Banožić danas je u Varaždinu prisustvovao svečanom ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR na Kosovo.

Ispračaj će se danas održati dva puta, jednom za Banožića, a drugi put za Milanovića koji je svoj dolazak u Varaždin najavio za 14 sati.

Nakon svečanosti Banožić je rekao da njegov dolazak “nije bio definiran jučer, nego onda kada se vidjelo kako će program izgledati”. “Ovo je jedna od naših najvažnijih akcija, naš je zadatak da u našem okruženju čuvamo mir”, rekao je u obraćanju vojnicima Mario Banožić poželivši svima sreću.

“Što se tiče dva dočeka, mandat sam podredio modernizaciji vojske kao i da sve što šteti vojsci, maknem s naslovnica. Podsjetit ću vas na 36. kontingent kad je i novinarima bio zabranjen pristup ispraćaju. Nisam htio više da se to ikad dogodi i zato se izmičem ispred svega što može naštetiti vojsci. Za ostalo pitajte Pantovčak”, rekao je Banožić.

O odluci o dva ispraćaja rekao je: “Nisam jučer odlučio doći kad smo čekali da Ured predsjednika, koji izdaje neke zapovjedi i dovodi Glavni stožer u nezgodnu poziciju, kad vidim kako je sve složeno, vidim kako mogu pristupiti da pritom ne naštetim medijima ni vojsci. Moj dolazak bio je definiran kad se vidjelo kako će program izgledati. U Ministarstvu radimo na planovima, proračunu, modernizaciji, to je naš fokus. Vojska ne smije biti poligon ni za jednog političara. Mi ćemo svi otići, a Hrvatska vojska ostaje. Nije mi jasno zašto se jasno ne komuniciraju stvari. Koliko puta dođe s Pantovčaka zahtjev za neki događaj, sve se pomakne, a onda se predsjednik ne pojavi na tom događaju.”

Na pitanje je li mu neugodno, rekao je: “To ćete pitati Milanovića. Meni je čast što sam danas došao ovdje ispratiti hrvatski kontingent.”

“I javno sam tražio da sjednemo, a Pantovčak traži razloge. To je potvrda da je Pantovčak našao poligon za obračun s Vladom RH. Ovo je samo poligon za Milanovića, za mene nije”, dodao je Banožić.

Ne politiziram vojsku, nastojim je odmaknuti, naglasio je., javlja N1

Govoreći o stanju u VSOA-i čiji se odlazak ravnatelja traži, Banožić je rekao: “Je li vama normalno da se ravnatelj VSOA-e smijeni putem medija? Nije. Nakon napisa u medijma zatražio sam od ravnatelja VSOA-e da pojasni o čemu je riječ.” Otkrio je da ima tri, četiri kandidata za ravnatelja, ali imena nije htio otkrivati.