SP Katar22: Engleska očekivano pobijedila Iran; Iranski nogometaši odbili pjevati himnu, navijači je izviždali

SP Katar22: Engleska očekivano pobijedila Iran; Iranski nogometaši odbili pjevati himnu, navijači je izviždali

Prvo poluvrijeme utakmice skupine B Svjetskog nogometnog prvenstva između Engleske i Irana bilo je produženo čak 14 minuta zbog teške ozljede iranskoga golmana Alireze Beiranvanda. Susret je završio rezultatom 6:2 za Englesku.

Iranski golman se u devetoj minuti sudario sa svojim suigračem i dugo mu se pružala pomoć nakon što je ostao ležati na podu.

Krvario je iz nosa te izgledao dezorijentirano, no liječnici su mu dali dozvolu da nastavi igru.

Ipak, sam vratar je shvatio da ne može nastaviti utakmicu te je zatražio izmjenu te je Carlo Queiroz odmah uveo rezervnoga golmana Hosseina Hosseinija, piše HRT.

Iranci protestirali

Iranska nogometna reprezentacija trebala je biti poput domaćina na Svjetskom prvenstvu jer igra u svojem susjedstvu. Katar je smješten odmah nasuprot Irana i dijeli ih tek Perzijski zaljev.

No atmosfera nije nimalo nogometna zbog velikih društvenih promjena i građanskih nemira koji bjesne zemljom posljednjih mjeseci.

Na prvoj utakmici na SP-u, koju je Iran igrao protiv Engleske, nogometaši i navijači odlučili su poslati poruku svijetu. Igrači nisu pjevali vlastitu himnu, a navijači su joj čak i zviždali. Na tribinama su kamere u prijenosu uhvatile jednu Iranku u suzama jer ova je poruka navijača upućena Irankama i njihovim pravima u toj zemlji.

U tijeku građanski nemiri za prava žena

Prosvjedi u Iranu započeli su kada je Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka, umrla u zatvoru nakon što ju je ondje odvela moralna policija, i to zato što je kršila strogi iranski kodeks odijevanja za žene.

Sve se intenziviralo kada su organizatori prosvjeda pozvali na trodnevnu akciju u znak sjećanja na “krvavi studeni” 2019., kada su stotine ubijene tijekom prosvjeda protiv povećanja cijena goriva.

”Trenutačna situacija u Iranu nije dobra. I dalje se događaju veliki neredi, kojima su prethodila ubojstva nedužnih cura i ljudi. Teško je znati točnu brojku žrtava, ali je katastrofalno što se tamo događa. Narodu nogomet trenutačno nije u prvom planu. Očekivali su da će reprezentativci stati na njihovu stranu, ali budući da je u Iranu sloboda govora velik problem, igrači se nisu izjasnili. Većina ljudi im to zamjera”, objasnio je situaciju za Dalmatinski portal član NK Varaždina Božidar Radošević, koji je proveo dio karijere u Iranu.

Igrači su se tako ipak izjasnili na ovaj način i poslali poruku u domovinu. Vlastima se ona sigurno neće svidjeti, pa je ovaj istup pred očima cijelog svijeta bio hrabar čin iranskih nogometaša, piše gol.hr.

Utakmica je završila 6:2 za Englesku.

ENGLESKA – IRAN 6:2 (Bellingham 35‘, Saka 43‘, 62‘, Sterling 45‘, Rashford 71‘, Grealish 90‘/Taremi 65‘, 11m 90+10′)