Procurio tajni dokument: Opsadno stanje u Moskvi, Putin se priprema za državni udar!

Procurio tajni dokument: Opsadno stanje u Moskvi, Putin se priprema za državni udar!

Rusi strahuju da će neki časnici koji će braniti Kremlj iskusiti depresiju i melankoliju te da neće biti sigurni rade li njihovi nadređeni ispravnu stvar

Osobe naoružane vojnom opremom koje su 26. listopada viđene u središtu Moskve nisu bili, kako su neki stanovnici glavnog grada Rusije mislili, teroristi ili kakvi pučisti, već pripadnici Savezne službe osiguranja (FSO). FSO je ubrzo nakon toga objavio da je toga dana u Moskvi organizirao “taktičke vježbe neutraliziranja terorističkih prijetnji za zaštite ključnih državnih službi”., prenosi jutarnji list

Ruski novinski portal The Insider doznao je da su te vježbe samo dio sveobuhvatnih posebnih mjera koje će FSO poduzeti u slučaju uvođenja izvanrednog ili ratnog stanja. The Insider je vidio i tajni dokument koji nosi naslov “Plan za moralno-psihološko podupiranje mirovne tranzicije FSO-ove Uprave za operacije”, a koji je podijeljen u četiri dijela, odnosno četiri faze. U prvoj se fazi navode mjere koje će se implementirati uoči proglašenja ratnog stanja, u drugoj se fazi spominju mjere koje će biti na snazi tijekom perioda “povišene” ratne spreme, treća se faza tiče priprema za proglašenje “vojne prijetnje”, a četvrta za slučaj da proglašenja ratnog stanja koje će zahtijevati “potpunu vojnu spremnost”. The Insider navodi da je Uprava za operacije FSO-a zadužena za zaštitu Kremlja i najviših državnih dužnosnika, ali da za FSO odrađuje i kontraobavještajne zadatke.

Predviđeno je da se Uprava za operacije tijekom prijelaza iz mirnodopskog u ratno stanje pripremi za pružanje morale i psihološke pomoći časnicima Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) te sastavljanje izvještaja o moralnom i psihološkom stanju osoblja. Uprava će u drugoj fazi intervjuirati pojedine časnike te druge službenike FSO-a obavještavati o političko-vojnoj situaciji u Rusiji i svijetu. Uz to, zamišljeno je da se organizirano posjećuju FSO-ova Kuća slavnih i povijesti u Kremlju te Kazanska katedrala u Moskvi. U trećoj će fazi na tjednoj bazi provoditi društveno-državnu obuku u trajanju od minimalno 60 minuta te objašnjavati što FSO radi. Moguće je da će Uprava biti zadužena i za evakuaciju članova obitelji časnika Kremaljske garde. Zapovjednici pojedinih jedinica i psiholozi bit će zaduženi za podizanje morala sebi podređenih. Od Uprave će se u četvrtoj fazi tražiti da svih relevantnim dužnosnicima objasne ruske zakone koji se tiču ratnih zločina te onemoguće stvaranje konfuzije i panike među vojnim časnicima i njihovim obiteljima. Dodatno, morat će drugim FSO-ovcima pokazivati primjere junaštva i hrabrosti djelatnika FSO-a.

U spomenutom tajnom dokumentu stoji da je moguće će neki časnici koji će braniti Kremlj iskusiti depresiju i melankoliju te da neće biti sigurni rade li njihovi nadređeni ispravnu stvar. Navodi se da je moguće da će se bojati te da će biti anksiozni. Na takve se osjećaje treba odgovoriti “kontrasugestijom”, “kontrauvjerenjem”, “proaktivnim presijecanjem”, “zamjenom objekata” i intervjuima s mladim časnicima kojima bi im se trebalo povećati samopouzdanje. Mlađi su časnici, navodi se, osobito podložni neuropsihološkoj nestabilnosti. FSO-ovci koji su politički najmudriji brinut će najmanje umješnima. Može se i te psihološki ranjive časnike poslati u bolnicu. Uprava kaže da su ruski neprijatelji lukav i prepredeni te da će prvo pokušati sniziti psihološku stabilnost osoblja te ih moralno zbuniti kako ne bi bili u stanju pružati otpor.

Mediji svih vrsta smatraju se najvećom prijetnjom. Navodi se da bi agenti stranih obavještajnih službi mogli stupiti u kontakt s vođama društvenih pokreta, nevladinih, vjerskih i pseudovjerskih organizacija te rođacima časnika FSO-a. Posebno su istaknuti pojedinci koji su sposobni “psihološki utjecati na osoblje” te koji posjeduju “hipnotičke sposobnosti”. Međutim, ne navodi se tko bi ti ljudi bili i kako bi oni mogli hipnotizirati i psihološki oslabiti obučene kremaljske gardiste. U Planu Uprave stoji i da će se neprijatelj koristiti i sofisticiranim napadima.

Među tim se napadima spominju i psiho-korektivne igre koje su dizajnirane kako bi kod predškolske djece spustile strah i povećale njihovu pažnju. Dječji psiholozi to rade pomoću ljudskih ili životinjskih lutaka. FSO-ovci nisu precizirali kako će se te metode koristiti protiv njih. Ruski su tabloidi pisali i o tzv. generatoru psihoze ili stvaratelju tamne tvari. Njega je navodno razvila Središnja obavještajna agencija Sjedinjenih Američkih Država (CIA). Brojni proponenti teorija zavjera te su tabloide koristili za širenje svoje propagande. U Planu se spominje i da bi se Kremlj moglo napasti generatorima zvuka niske frekvencije, međutim nije objašnjeno kako će ti uređaji biti uneseni u Kremlj.

Zamjenik ravnatelja FSO-a Aleksander Komov zadužen za implementaciju spomenutog tajnog plana, a njezinu je posljednju verziju pripremio iskusni Rešit Buharin, član Kadrovske službe FSO-a. The Insider navodi da se Buharina smatra velikim intelektualcem, a objavio je nekoliko znanstvenih radova o zaštiti visokih državnih dužnosnika.

O Komovu se u javnosti malo zna. Kolege ga potajno zezaju da je “astronom” jer voli pohoditi znanstvene seminare i rasprave o istraživanju svemira. Komov navodno predvodi grupu nezavisnih savjetnika među kojima ima astrologa, poznavatelja crne magije i stručnjaka za nadnaravno. Neki od njih bili su savjetnici šefa osiguranja ruskog predsjednika Borisa Jeljcina Aleksandra Koržakova i njegova nasljednika Jevgenija Murova. Koržakov i Murov sada za čelnike FSO-a piše predviđanja i analize.

Komov svojim podređenima redovito govori o navodnim podlim planovima zapadnih obavještajaca i od njih traži revnost. Istovremeno, njegov sin Nikita ljetuje u Kneževini Monako, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj. Posljednje tri su članice Sjevernoatlantskog saveza, organizacije koju Rusija smatra neprijateljem.

Što se tiče Kremaljske pukovnije, segmenta FSO-a koji je zadužen za sigurnost Kremlja, a za koji je spomenuti tajni plan i napravljen, ona je zadužena za detekciju korupcije i pronevjere javnog novca te provjeru imovine časnika FSO-a. Uprava FSO-a može narediti provjere svih djelatnika FSO-a, prisluškivati njihove telefone i ispitivati ih pomoću detektora laži. Prema podacima vladina internetskog portala za javnu nabavu, FSO si je nabavio priličan broj opreme za prisluškivanje, detekciju i krađu digitalnih podataka. No, kako ti uređaji sadržavaju mikročipove koji se proizvode u državama Zapada, nije poznato kako će ih nastaviti nabavljati te kako će popravljati postojeći inventar.