Umro glumac Mladen Vasary, svi su ga zavoljeli kao Peru iz dječjeg klasika ‘Družba Pere Kvržice‘

Umro glumac Mladen Vasary, svi su ga zavoljeli kao Peru iz dječjeg klasika ‘Družba Pere Kvržice‘

Nažalost, bolest je bila jača i odnijela još jednog kazališnog i filmskog velikana te uvelike osiromašila hrvatsku kulturnu scenu

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 69. godini preminuo glumac Mladen Vasary. Rođen je 1954. u Lendavi, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976. te završio privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu, poznatog po fizičkom teatru.

Domaća publika najviše ga pamti kao Peru iz dječjeg klasika “Družba Pere Kvržice” iz 1970. godine, adaptacije istoimenog romana Mate Lovraka.

Nastupao je u više zagrebačkih kazališta, od Teatra &TD, Knapa, Dramskog kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Splitskom ljetu i posljednjih godina u Teatru Ulysses, piše Gloria.

Boraveći u inozemstvu, glumio je u mnogim engleskim, njemačkim i francuskim kazališnim trupama ostvarivši veći broj uloga u djelima W. Shakespearea, Molièrea, M. de Cervantesa i Aristofana. Nastupao je na radiju, igrao u filmovima i TV serijama te predavao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

– Mladen Vasary bio je glumac koji me uvijek veselio kad sam ga gledao. Šarmantan i vješt, atipičan u odnosu na generacije ispred i iza sebe, dan danas mlađi duhom od mnogih mladih glumaca i glumica koje sam upoznao, spreman riskirati svoju glumačku sliku – pohvalio ga je nedavno glumac Dražen Šivak s kojim je posljednjih mjeseci igrao u hvaljenoj i neobičnoj predstavi “Dvostruki aksl”.

Nažalost, bolest je bila jača i odnijela još jednog kazališnog i filmskog velikana te uvelike osiromašila hrvatsku kulturnu scenu, piše Jutarnji.hr.