Šimpraga: Na mjestima stradanja mir i tolerancija imaju veći značaj nego igdje…

Šimpraga: Na mjestima stradanja mir i tolerancija imaju veći značaj nego igdje…

Potpredsjednica vlade Anja Šimpraga u emisiji A sada vlada rekla je kako danas u Hrvatsku dolazi austrijski kancelar u obilazak LNG terminala, ali isto tako jedna od tema posjeta će biti i ulazak Hrvatske u Schengenski prostor.

– Mi kao Vlada smatramo da ne postoji razlog da se ulaže veto niti da se zabrani Hrvatskoj ulazak u Schengen stoga što je Hrvatska ispunila, zahtjevnijom metodologijom, sve uvjete, a to je potvrdila i EK, Europski parlament i Vijeće Europe, istaknula je.

Dodaje da ono na čemu se mora zajedno s Austrijom raditi je to da se smanje migracijski valovi koji su sve veći, ali kako kaže, migracijski priljevi ne dolaze preko Hrvatske.

Rekla je kako Vlada očekuje da Austrija neće uložiti veto, ali vjerujemo u diplomaciju da će premijer Andrej Plenković danas odraditi sve kako treba i da ćemo dobiti poruku koju očekujemo, a to je da Austrija da zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen.

Osvrnula se na prošlotjedna zbivanja i rekla je kako je bila u Škabrnji u izaslanstvu s premijerom.

– Prvi puta je netko od pripadnika srpske zajednice došao u Škabrnju i izrazio poštovanje i pijetet. To je htio učiniti unatrag nekoliko godina i Milorad Pupovac, međutim, poruka je uvijek bila da nismo dobro došli, naglasila je.

Kako kaže, izrazila je želju da iskrenog i čistog srca ode tamo i pokloni se te da se pokuša zatvoriti začarani krug mržnje između Srba i Hrvata, stoga što je prošlo već mnogo godina i vrijeme je da se stane tome na kraj.

– Dogodio se zločin kojeg je bitno osuditi, pokloniti se žrtvama, ali moramo ići naprijed. Upravo na mjestima stradanja moramo pokazati da mir i tolerancija imaju veći značaj nego igdje, ističe.

U Škabrnji je doživjela okrenuta leđa, ali kako je rekla smatra da okrenuta leđa sinoć znače sutra zdraviju budućnost i da 18. studenog 2023. bude u koloni u Škabrnji, da se pokloni i ode na misu u crkvu što joj je bila želja i ove godine, ali nije mogla.

Premijer je poručio da je suživot i pomirba jedini put prema naprijed.

Na pitanje kako stoje stvari s obnovom na potresom porušenih objekata na Banovini, Šimpraga je rekla kako se dosta na tome radi.

– Radi se puno, no neke stvari nisu toliko vidljive. Dok se sve pripremi, sva dokumentacija i elaborati, puno vremena je prošlo. Ljudima je bitno da vide izgrađene zamjenske objekte, no do sada nisu imali prilike to vidjeti, rekla je i dodala kako se sve radi da se to ubrza.

Osvrnula se na posljednji popis stanovništva i rekla kako se broj pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj jako smanjio, isto kao i ukupan broj stanovništva.

Rekla je kako su nacionalne manjine u Hrvatskoj veliko bogatstvo te , kako kaže, one su ovoj državi netko tko joj želi dobro i čini je stabilnijom, piše HRT.hr.