Gutate tablete bez vode? Evo koliko je to zaista opasno

Tu i tamo sigurno ste progutali tabletu bez vode. Ova naizgled bezazlena navika, ako je redovito prakticirate, ipak bi mogla ostaviti posljedice na vaše zdravlje.

Klinička instruktorica na odjelu obiteljske medicine na UCLA Pauline J. Jose objasnila je što se može dogoditi kada gutate tabletu na suho. Nije ugodno, upozorava ona.

Postoje tri moguća problema vezana uz gutanje tableta bez vode.

1. Možete se ugušiti

Bez vode koja bi pomogla kapsuli da neprimjetno sklizne niz vaše grlo, moguće je da se tableta tamo zaglavi.

Prema Medicinskom centru Sveučilišta u Rochesteru, tablete su sklone zapeti za krikofaringeus, prstenasti mišić na vrhu jednjaka. A kada se to dogodi, može doći do gušenja.

Rizik od gušenja veći je u nekim populacijama, uključujući starije ljude, osobe s problemima gutanja (kao što su oni koji se oporavljaju od moždanog udara) i osobe s neurološkim problemima poput Parkinsonove bolesti, kaže dr. Jose.

Ali čak i ako ste općenito dobrog zdravlja, gutanje tableta na suho može izazvati određene reflekse koji ometaju gutanje i rezultiraju gušenjem.

Na primjer, da biste uspješno progutali tabletu, prvo morate nadvladati refleks žvakanja, koji se javlja prisutnošću nečega na jeziku, kaže dr. Jose. Tu je i refleks zagrcnuća koji se aktivira kada se dodirne baza jezika ili krajnici, kaže ona.

2. Može iritirati vaš jednjak

Ako tableta zapne u jednjaku, tamo se može raspasti. Dok se otapa, njena kiselost može spaliti sluznicu grla, kaže dr. Jose. A to osjetljivo područje može učiniti nadraženim i upaljenim.

U određenim slučajevima, zaglavljena kapsula može čak dovesti do oštećenja tkiva jednjaka, kaže dr. Jose. Ovo je poznato kao ezofagitis izazvan lijekovima, stanje koje uzrokuje neugodne simptome kao što su bolno gutanje, bol u prsima, žgaravica i regurgitacija kiseline, prema klinici Mayo.

A kada vam tableta predugo stoji u grlu, gotovo svaka vrsta lijeka može proizvesti probleme za vaš jednjak (uključujući čireve), prema maloj studiji iz travnja 2014. objavljenoj u ‌Turskom časopisu za gastroenterologiju‌‌.‌

Prema klinici Mayo, najčešći krivci za to u vašem ormariću s lijekovima su: Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen natrij.
Zatim antibiotici, kao što su tetraciklin i doksiciklin pa kalijev klorid (koristi se za liječenje nedostatka kalija), bisfosfonati (koriste se za liječenje osteoporoze), kinidin (koristi se za liječenje srčanih problema)…

3. Može ostaviti neobičan okus u ustima

Gutanje tableta bez vode također može uzrokovati loš ili gorak okus na jeziku, kaže dr. Jose. Opet, ovo se odnosi na ideju da se vaš lijek može malo otopiti i ostaviti za sobom nešto taloga prije nego što krene na put do želuca.

Iako sama po sebi nije štetna, tableta užasnog okusa može negativno utjecati na vaše cjelokupno iskustvo gutanja tableta. A to bi vas moglo obeshrabriti od uzimanja tableta kako je propisano, što može biti potencijalno štetno za vaše zdravlje, prenosi Livestrong.

Savjeti za gutanje tableta

Isprobajte ove savjete kako biste osigurali da vam se kapsule svaki put lako smanje:

‌Popijte malo vode.‌ Uzimanje tableta s puno tekućine pomoći će vam da pripremite grlo da gurne tabletu kroz jednjak, prema Medicinskom centru Sveučilišta u Rochesteru.

“Minimalna količina vode za gutanje tableta je 50 do 60 mililitara”, kaže dr. Jose. “Količina manja od 30 mililitara može ometati transport tablete i ona može zaglaviti u jednjaku”, dodaje.

Pomaknite glavu. Prilagodba položaja glave i tijela može olakšati proces gutanja tableta, kaže dr. Jose.

Isprobajte položaj s bradom prema dolje: Stavite tabletu na jezik i popijte gutljaj vode, zatim sagnite glavu prema naprijed, privucite bradu prema prsima i progutajte tabletu s vodom. Ili pokušajte s položajem s podignutom bradom, stavite tabletu na jezik, zabacite glavu unatrag, popijte gutljaj vode i zatim progutajte.

Uzmite tabletu s hranom. Dodavanje malo kaše od jabuke vašem lijeku može pomoći vašim mišićima pri gutanju i učiniti uzimanje tableta manje problematičnim, prema Medicinskom centru Sveučilišta u Rochesteru.

Međutim, određeni lijekovi namijenjeni su uzimanju na prazan želudac. Stoga miješanje tableta s hranom može povećati rizik od interakcije hrane i lijeka, kaže dr. Jose. To potencijalno može smanjiti apsorpciju i terapeutski učinak vašeg lijeka. Uvijek pitajte ljekarnika ili svog liječnika što možete dodati svojim lijekovima, kaže ona.

‌Zdrobite pilulu. Usitnite lijekove i uzmite ih s vodom također može biti od pomoći. Opet, uvijek se prvo posavjetujte sa svojim ljekarnikom. Određene pilule, poput dugodjelujućih ili sporo otpuštajućih lijekova, djelovat će manje učinkovito kada se zgnječe, navodi Medicinski centar Sveučilišta u Rochesteru.

Koliko je opasno?

Iako vam povremeno gutanje tablete bez vode vjerojatno neće naškoditi, nemojte to pretvoriti u naviku. Potencijalni nedostaci gutanja tableta na suho nadmašuju svaku korist. Praksa uzimanja tableta na suho može se pokazati posebno opasnom za ljude s određenim zdravstvenim stanjima koja otežavaju gutanje.

Bolje biti siguran nego žaliti: Ako trebate uzeti tabletu, ustanite i idite po čašu vode s kojom ćete je progutati, piše N1.