Usredotočila sam se na disanje i skoro sam doživjela orgazam dok sam rađala, jednostavno je

Usredotočila sam se na disanje i skoro sam doživjela orgazam dok sam rađala, jednostavno je

Kanađanka Hanna došla je, tvrdi, do točke u kojoj je osjetila ‘vrhunac’. Fokusirajući se na disanje, ističe da je prebrodila bolove, i odala je da je to bio ‘stvarno dubok trenutak’, trenutak koji ‘nikada neće zaboraviti’

Za većinu žena rađanje je sve samo ne ugodno iskustvo, ali za Hannu Faustino iz Ontarija (36), prolazak kroz trudove s drugim djetetom bio je ‘blažen’. 

Došla je, tvrdi, do točke u kojoj se osjećala kao da može doživjeti ‘vrhunac’. Ova 36-godišnjakinja kaže da su osjećaji koje je postigla dok je čučala kako bi rodila svoje drugo dijete, Kaiyu, koja sada ima sedam godina, bili slični osjećajima orgazma.

Fokusirajući se na disanje, ističe da je prebrodila porođajne bolove, a slična je iskustva imala i sa svojim trećim djetetom Terranom, koji sada ima četiri godine.

Hanna, inače asistentica u obrazovanju iz Ontarija, iz Kanade, tijekom poroda prepustila je, objašnjava, svoj um tijelu.

– Imala sam slične osjećaje poput orgazma. Pronašla sam odgovarajući ritam disanja i bila u čučnju uz podršku supruga. Zaboravila sam tko je sve u sobi jer sam se samo mogla usredotočiti na ovaj prirodni čin i dospjela sam u stvarno blaženo stanje. Bilo mi je stvarno prirodno, a trudovi nisu bili toliko bolni. Osjećala sam nekakvu ‘punoću’ i nisam željela da taj osjećaj prestane – opisuje Hanna svoje iskustvo.

Majka troje djece dodala je da je to bio ‘stvarno dubok trenutak’, koji ‘nikada neće zaboraviti’.

Hanna je učila o ovoj tehnici pohađajući satove prenatalne joge kod trenerice za porod Jannine Markou (49) iz Toronta koja više od 10 godina podučava žene da dođu do stanja euforije tijekom poroda i kaže da ta tehnika može biti doista uspješna za pozitivan porod i ublažavanje boli, donosi The Sun.

– Pomogla mi je s vježbama disanja i mantrama. Bilo je puno neizvjesnosti s rođenjem mog prvog djeteta, Rivera, koji sada ima devet godina. Bio je to dug porod i teži od maratona, a istrčala sam ih mnogo. Ali to je bio prekrasan posao i nešto na što sam ponosna kad pogledam unatrag – priča Hanna.

Za drugi porod mogla se usredotočiti na ritam do ‘vrhunca’, vizualizirajući kako joj se beba približava, kako bi olakšala trudove. Suprug Will (41) ju je držao straga dok je rađala u čučećem položaju.

– Bila sam u čučnju u spavaćoj sobi i svjetla su bila prigušena. Sa svim bebama radila sam na vizualizaciji sa svakim trudom, kao da su val koji dijete približavaju meni. Nisam koristila nikakvo sredstvo za ublažavanje bolova, pri nijednom porodu. Dolazak do tog stanja bio je lijep i nisam željela da završi – kaže mama.

Za svoju treću bebu odabrala je ležati na boku s podignutom nogom.

– Izgledala sam gotovo kao pas koji piški. Prigrlila sam osjećaje rođenja. Nije bilo tako blaženo kao s Kaiyom, ali je svejedno bilo prekrasno – dodaje Hanna.

Jannine uči svoje klijente vježbama kretanja, toniranja i disanja kako bi im pomogla tijekom trudnoće i poroda.

– Ako dopustite porođajnim hormonima da rade za vas, tada možete doći u stanje blaženstva. Bol tada nije tako intenzivna jer endorfini teku i tada nema straha. Rečeno je da su deset puta jači od morfija ako ih uspijete natjerati da rade za vas. Vidjela sam da funkcionira kod nekih žena i bilo je nevjerojatno, ali može izgledati drugačije za sve. Taj trenutak može biti žestoko sirov, ali može biti i blažen poput orgazma tijekom seksa – objašnjava Jannine te dodaje kako je njezin cilj osigurati da su žene zadovoljne iskustvom nakon poroda, bez obzira na putovanje.

Hanna je zahvalna Jannine što joj je pomogla da ima pozitivne poglede na sve svoje porode.

– Rođenje uvijek ima iznenađenja. Ali radeći na disanju i povjerenju možete postići prekrasno iskustvo poroda – ističe.

Jannine je 2004. postala kvalificirana učiteljica joge i nastavila podučavati prenatalnu jogu te je pronašla strast u pomaganju ženama tijekom trudnoće i poroda.

– Imala sam vlastitu traumu od teškog prvog poroda i otkrila sam istinsku strast u pomaganju drugima da postignu pozitivan pogled na vlastitu trudnoću i porod – kaže ona.

Ona podučava jogu i pokrete kako bi pomogla ženama s rađanjem i potiče ih na ‘orgazmično rađanje’.

– Često smatram da izlazak iz zone udobnosti i pomoć s toniranjem, kao što je stvaranje dubokih zvukova, može stvarno pomoći. To opušta čeljust, zdjelicu i vrat maternice. Ali također pomažem ženama da budu iskrene u tome kako se osjećaju tijekom trudnoće i poroda. Podučavam orgazmički porod koji za mene znači rađanje u radosti i povjerenju – ističe Jannine.

Ona potiče svoje klijentice na ples i ljuljanje tijekom poroda.

– Smijeh pomaže tijekom ranih trudova, a sjedenje u WC-u također je odlično mjesto za trudove jer imate unutarnju spoznaju da se možete opustiti – ističe.

Slobodno kretanje tijekom poroda je jako važno, naglasila je Jannine., prenose 24sata