Ženu otpustili bez boce kisika, a ne može bez nje, muž: ‘Doveli su mi je polumrtvu’

Ženu otpustili bez boce kisika, a ne može bez nje, muž: ‘Doveli su mi je polumrtvu’

Prepričao je dramu kada su suprugu vraćali sanitetom kući, kaže da je nazvao vozača i pitao na kojoj razini je kisik, ovaj je uzvratio: ‘Koji kisik…?’

Opća bolnica Zadar provodi internu istragu u slučaju ležeće pacijentice (61) koja mora primati kisik, a koja je nakon hospitalizacije otpuštena i sanitetskim vozilom poslana kući bez potrebne boce kisika. Prema riječima njezina supruga (71), ona je gotovo 20 minuta bila bez kisika, boreći se za život, javlja Slobodna Dalmacija.

“To je ostavilo posljedice s kojima ćemo još morati naučiti živjeti “, rekao je revoltirani suprug.

Medicinska sestra mu odbrusila

Dan uoči incidenta, 21. listopada, na hitnom prijemu primijetio nedostatke liječenja.

“Kad sam stigao do nje, nakon što su je pregledali, bila je toliko crvena da sam se šokirao. Prišao sam bliže i shvatio da boca s kisikom uopće nije bila prikačena! Odmah sam to napomenuo medicinskoj sestri koja mi je odbrusila da ne može ona na sve paziti i da je to uvijek problem s tim cijevima za kisik jer često ispadaju”, prisjeća se suprug.

Nakon toga, predloženo mu je da je odveze kući, što je bio dodatni šok.

“Kako da ja ženu s teškim oblikom kronične opstruktivne plućne bolesti, koja mora ležati s bocama kisika, stavim u svoj mali auto i vozim do kuće?! Rekao sam da ne dolazi u obzir i da je izvole dovesti kolima s liječnikom. Kad smo sve dogovorili, otišao sam kući kako bi ih sačekao i smjestio u krevet. I tad je počela drama…”, komentirao je suprug.

Sanitetskom vozilu treba 20 minuta do njihovog stana, a on je nakon deset minuta od kad su krenuli nazvao vozača da provjeri kakvo je stanje i na kojoj razini joj je kisik. S druge sam strane začuo muk. I onda pitanje: “Koji kisik?” Kaže kako je pokušao ostati pribran, ali u tom trenu su mu se noge odsjekle.

“Naime, osim što ju je bolnica poslala kući bez kisika, bolesnicu s takvim zdravstvenim stanjem otpustili su i bez sestre i bez doktora! Samo s vozačem. Vozač se od panike htio vratiti u bolnicu, što mu nisam dopustio. Rekao sam: imaš još tri do četiri minute, juri kako znaš i umiješ, makar i kroz crveno i u suprotnom smjeru samo je dovedi pred zgradu gdje ću te čekati s kisikom. Nazvao sam susjede da mi pomognu kad stignu, jer sam je ne mogu podići. Čekali smo ih tih nekoliko minuta, koje su se meni činile kao vječnost. Kad su stigli, brzo smo reagirali, prikačili smo je na kisik i mislim da je to stvarno bio zadnji tren da smo je spasili… “, prepričava suprug.