RADA BORIĆ: ‘Besmislena je rasprava o Titovu trgu dok dio Zagrepčana živi na rubu siromaštva’

RADA BORIĆ: ‘Besmislena je rasprava o Titovu trgu dok dio Zagrepčana živi na rubu siromaštva’

Predsjednica Odbor za imenovanja ulica i trgova Grada Zagreba objašnjava zašto se na zadnjoj sjednici nije razgovaralo o vraćanju imena Trga maršala Tita te demantira glasine o bježanju platforme Možemo! od ideologije

Nakon burne sjednice Gradske skupštine na kojoj je opozicija napadala gradonačelnika Tomaševića svim oružjem zbog novog sustava prikupljanja otpada, smrada koji se širi s Jakuševca i kredita od 240 milijuna eura koji je podigla nova gradska vlast kako bi pokrila dugove Holdinga, prošloga tjedna nastavio se rad po odborima. Između ostalih, zasjedao je Odbor za imenovanja ulica i trgova, čija je predsjednica Rada Borić, članica Kluba zeleno-lijeve koalicije Možemo! i potpredsjednica Nove ljevice. Na Odboru se nije raspravljalo o vraćanju imena Trgu maršala Tita, što je bio prijedlog SDP-a još iz doba dok je predsjednik Gradske organizacije bio Viktor Gotovac, već o uvrštavanju imena Josipa Broza Tita u Fond imena.

NACIONAL: Prošloga tjedna Odbor za imenovanja ulica i trgova grada Zagreba nije raspravio prijedlog SDP-a za povratak imena Trga maršala Tita. Zašto? Zar se bojite da će vas opozicija prozvati jugonostalgičarima i komunistima? Pa to o vama ionako govore…

Upravo sam to htjela prvo i reći – mi se zaista ne bojimo toga kako će nas netko etiketirati. Nikada nismo skrivali niti ćemo skrivati svoj antifašizam i nije nam potrebno to dokazivati imenovanjem Trga maršala Tita izvan redovne procedure. Ne može nam se prigovoriti da se paradno pojavljujemo na proslavama antifašističkih obljetnica. Nismo mi jučer krenuli na komemoriranja vezana uz antifašizam ili holokaust. Mi smo bili tamo gdje treba biti – i u Jasenovcu, i u Dotrščini, i na Trnjanskim kresovima na Dan oslobođenja grada Zagreba 8. svibnja. Uostalom, Tomislav Tomašević je prvi gradonačelnik koji je na njima sudjelovao. Zahtjev koji je podnio Viktor Gotovac kao neku vrstu ulaznice u gradsku politiku, jako podsjeća na onaj zbog kojeg smo Trg izgubili. A na tom je zahtjevu svoju koaliciju s pokojnim gradonačelnikom Bandićem istrgovao Gotovčev dobar prijatelj Zlatko Hasanbegović. Podsjećam, za razliku od gospodina Gotovca, onda kada je trebalo ja sam sa svojim kolegama branila taj trg dok je on ispijao kave s istim tim gospodinom Hasanbegovićem.

NACIONAL: Pa koji je onda problem?

Problem s prijedlogom, a Gotovac bi kao pravnik to morao znati, način je na koji je sročen. Naime, u istoj rečenici piše da se traži uvrštavanje imena Josipa Broza Tita u Fond imena, odnosno, preimenovanje trga na sadašnjoj lokaciji Trg Republike Hrvatske. To dvoje nije isto. Postoji procedura, kao i za sve druge prijedloge, a to je da se prvo neko ime treba prihvatiti i uvrstiti u Fond, a kada se odluči o lokaciji, tada prijedlog ide na Skupštinu na izglasavanje.

‘Ua razliku od Viktora Gotovca, onda kada je trebalo, ja sam sa svojim kolegama branila Trg maršala Tita, dok je on ispijao kave sa svojim dobrim prijateljem Zlatkom Hasanbegovićem’

NACIONAL: Dakle, Trg maršala Tita neće biti više isti Trg koji je to bio 70 godina?

To nitko nije rekao. Ako se sjećate, mi smo kao oporba od pokojnog gradonačelnika tražili referendum o promjeni imena Trga, koji je on obećao i nikada nije proveo. Mi se u politici ponašamo drugačije. Mislim da je nedopustivo u vremenima u kojima bi se prvo trebalo pobrinuti da trgovi i ulice budu obnovljeni nakon potresa, baviti se promjenom imena. Dakako, smatramo da Josip Broz Tito kao vođa antifašističkog pokreta zaslužuje svoje mjesto u Zagrebu.

NACIONAL: Kritičari s ljevice smatraju da otkad je postao gradonačelnik, Tomašević bježi od ideologije. Kako to komentirate?

To nije točno. No „ideologija“ platforme Možemo! prije svega je održiva zeleno-lijeva politika. Naši „ideološki temelji“ su jasni, no smatramo da nema smisla dijeliti građane raspravama o imenu trga dok dio njih živi na rubu siromaštva.

NACIONAL: Što je s ulicama koje nose naziv ustaških dužnosnika?

Stigao je prijedlog Documente i Svjetskog židovskog kongresa da se preimenuju neke ulice koje još nose imena pripadnika ustaškog pokreta i dužnosnika NDH. Odluke o tim imenovanjima donesene su u paketu još 1993. godine i sramotno je da do sada nisu promijenjene. Zato tražimo način da nazive tih ulica zamijenimo i vjerujem da ćemo time pokazati svoj stav o tom mračnom razdoblju hrvatske povijesti. Inače, u sjeni prijedloga za promjenu imena Trga Republike Hrvatske, o čemu su pisali svi mediji, ispod radara su prošli neki prijedlozi za promjenu imena poput Masarykove ulice ili Đorđićeve, koje smo odbili. Naravno da svaki građanin i svaka institucija i udruga imaju pravo predlagati, ali Odbor je tu da u skladu sa zakonom, vrijednostima i politikama odlučuje. O svakom prijedlogu Odbora Zaključak donosi Skupština.

NACIONAL: Kako biste ocijenili suradnju SDP-a i Možemo! u Skupštini Grada nakon odlaska Viktora Gotovca s čela zagrebačkog SDP-a? I što je s promjenom koalicijskog sporazuma na kojoj je on inzistirao?

Iskreno, ne znam što je Viktor Gotovac, osim promjene imena Trga maršala Tita, uopće predlagao kako bi ovaj grad bio bolji, pravedniji i socijalno osjetljiviji, tolerantniji prema svima drugačijima i različitima, što je, po meni, suvremeni antifašizam. Suradnja s SDP-om vrlo dobra je i konstruktivna. Redovno se održavaju sastanci na kojima se dogovaraju teme, prijedlozi i zajedničke politike. Što se tiče koalicijskog sporazuma, na čemu je Viktor Gotovac inzistirao, o tome nemam informacije.

Više pročitajte u NACIONALU