Vidović i Deur o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Vidović i Deur o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu u emisiji Studio 4 rekao je kako su njegove simpatije, od početka agresije Rusije na Ukrajinu, na strani Ukrajine. Hrvatska ima i moralnu obvezu pomoći Ukrajini.

– Smatram da Sabor ne bi trebao glasati o tome treba li se dopustiti vojna obuka ukrajinskih vojnika na teritoriju RH. Tu je Andrej Plenković odigrao perfidnu igru izbjegavajući zatražiti suglasnost od predsjednika Zorana Milanovića, naglasio je i dodao kako predsjednik nije ni dao ni sustegao suglasnost. On je odbio raspravljati dok se ne steknu uvjeti predviđeni Ustavom RH, a to je da prema njemu zahtjev uputi Vlada RH.

Kako kaže, često se u javnosti koristi situacija iz 2015. godine kada su snage NATO-a prelazile granicu Hrvatske zbog obuke u okviru Združenog stožera koji je tada formiran.

– Tada je postojala suglasnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali to nije ista situacija, rekao je.

Ističe kako je ono što on očekuje od dvojce vodećih ljudi države da se uozbilje, sjednu za stol i dogovore se.

– Vrlo je upitno ima li sabor ustavno pravo o tome odlučivati, rekao je.

Ante Deur, potpredsjednik saborskog Odbora za obranu rekao je kako će se u Hrvatskoj ispuniti sve što je po Ustavu i Zakonu RH, što nije dvojbeno.

– Hrvatska je članica NATO-a gdje je dogovorena pomoć u sferi ministara. Hrvatska Vlada od početka agresije na Ukrajinu pruža pomoć istoj. Nije dobro kad predsjednik, a prije svega, oporbeni političari govore kako o tome treba razmisliti, istaknuo je i dodao kako Hrvatska treba biti spremna odgovoriti na ovu situaciju i biti spremna pomoći narodu Ukrajine.

Vidović naglašava kako ovo nije priča treba li pomoći Ukrajinskom narodu, već trebamo li poštivati vlastite zakone.

– Prvo je ministar vanjskih poslova otišao Bruxelles i preuzeo obvezu na teret RH i oružanih snaga RH, bez da se savjetovao s predsjednikom RH. Nakon toga se čitava priča nastavljala tako da se predsjednika RH ostavlja po strani, istaknuo je.

Naglašava da ako u Ustavu piše da Vlada mora tražiti suglasnost predsjednika RH to se mora ispoštovati.

– Ja kao zastupnik želim djelovati u skladu s onim što je u Ustavu RH, kazao je Vidović te dodao kako ovo što radi premijer je „silovanje procedure”.

Na pitanje želi li Sabor reći da su predsjednik i oporba rusofili, Deur je rekao da su to apsurdne gluposti.

– Ovdje je pitanje svakog pojedinca je li na strani zla ili dobra. Hrvatska Vlada ne krši ni jedan zakon, a ni Ustav. Stoga te priče koje dolaze od oporbe i predsjednika su neutemeljene, govori.

Dodaje kako je Vlada poslala pismo prema predsjedniku, ali isto tako Vlada se poziva na članak sedam Ustava, gdje saborski zastupnici imaju pravo odlučiti o misiji Hrvatske vojske.

– Hrvatski narod nema obvezu nikome pomoći, već on ima želju pomoći, a u ovom slučaju to je Ukrajina, naglašava i dodaje kako to želimo napraviti tako da ne izlažemo svoje građane više no što je to potrebno, rekao je Vidović.

Naglašava da se ova situacija mogla prevenirati da je bilo volje na „dva brda”. Kako kaže, on, ali i svi zastupnici kada dignu ruku za ovo moraju biti sigurni da je to u skladu s Ustavom RH.

– Javno molim od premijera da pokaže zakon kojim je Vlada zatražila od predsjednika suglasnost što se tiče ovog slučaja, rekao je Vidović.