Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Jamčim 77 ruku ZA u Saboru

Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Jamčim 77 ruku ZA u Saboru

Velika je važnost odustajanja od fosilnih goriva te važnost brige za klimu, što je i politika Vlade RH, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon konferencije “Zaštita ljudskih prava i vladavine prava”.

Europska komisija je, kaže, izašla s prijedlogom o cijeni plina kojim nisu bile zadovoljne mnoge zemlje članice. Naglasio je kako je smisao političkog dogovora da se nađe mehanizam koji će se kretati do maksimalno 150 eura, sve više od toga smatra neodrživim. , piše HRT

Istaknuo je da građani Hrvatske plaćaju plin mnogo manje nego što je tržišna cijena.

– Da cijene odu na jednu izrazito visoku razinu, u jednom trenutku ni sa svim svojim intervencijama, mi tu cijenu ne možemo držati u nedogled, zato postoji ideja da se nađe okvirni mehanizam, rekao je premijer.

Jasno stajalište o Fortenovi

Na pitanja o funkcioniranju sustava sankcija u Hrvatskoj, vezano za Fortenovu, premijer kaže da pretpostavlja kako je poznato tko je nadležan za razotkrivanje kaznenih djela. To su, kaže, policija i DORH. 

– EU radi na devetom paketu sankcija i Hrvatska će u tom procesu artikulirati svoja stajališta koja će uključivati i ovu temu, kaže premijer.

– Što se tiče Fortenove, stajalište je vrlo jasno. Nema teoretske šanse da se onaj koji se deklarira kao kupac, netko čiji je to stvarni novac. To je i neinformiranom promatraču jasno. Zato kažem da to treba ispitati niz institucija u Hrvatskoj, govori premijer.

– Prije pet i pol godina sve smo učinili da Agrokor, na putu u ambis i bankrot zbog loših poslovnih odluka bivšeg vlasnika, koji je bio u problemu, a to je problem i cijelog hrvatskog gospodarstva, koji je bio iskrcan hrvatskoj Vladi u krilo. Taj problem riješen je zato što se angažirala hrvatska Vlada pa je kompanija iz teškog dna sada praktički vraćena na tržišnu razinu, dodaje.

Naglašava da cijeli proces nije stajao porezne obveznike, radna mjesta su očuvana, dobavljači na nogama, OPG-ovi isplaćeni.

– To je povijesni rezime angažmana hrvatske države i Vlade, istaknuo je.

Govori kako država nakon završetka izvanredne uprave nema više ništa s kompanijom. One koji govore da je Vlada isporučila kompaniju u ruke Rusima, premijer je optužio da lažu.

– Nije bitno tko je vlasnik, prije je bio Hrvat pa je kompanija završila gdje jest, naglašava.

Obuka ukrajinskih vojnika

Sabor će o pitanju obuke ukrajinskih vojnika glasati 15. prosinca. Zastupnici u srijedu raspravljaju o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM gdje oporba tvrdi da je vladina odluka protuustavna i da su zastupnici žrtve predsjednika RH i premijera, a vladajući HDZ kaže da se poštivala procedura te poziva oporbu da bude na pravoj strani povijesti.

Da bi Hrvatski sabor potvrdio vladin prijedlog, potrebna je dvotrećinska većina.

Premijer je kazao kako ne vidi zdravorazumske razloge zašto bi se oporba usprotivila hrvatskoj obuci ukrajinskih vojnika, posebice jer je vlada već donosila odluke o isporuci vojne pomoći Ukrajini koja je po značaju bila veća od dvogodišnje misije EU-a.

– Hrvatski vojnici sudjelovali bi u zapovjednoj strukturi, nekoliko instruktora bi išlo u Njemačku i Poljsku te bi eventualno stotinu ukrajinskih vojnika stiglo u Hrvatsku, najavio je premijer. 

– Jamčim vam za 77 ruku. Ne mogu jamčiti za oporbene ruke. Onda teret odgovornosti za to hoće li Hrvatska sudjelovati u EUMAM-u ili neće nije više na Vladi. Teret je na onima koji će pobjeći od odgovornosti. Istim onima koji su se dizali i pljeskali, praktički, davali ovacije, predsjedniku Vrhove rade prije mjesec dana. Oni se sutra moraju pogledati u ogledalo i reći: Dizao sam se i pljeskao Ruslanu Stefančuku, ali mu ne bih pomogao, rekao je Plenković.

– Nema te teme, ta tema je nametnuta. Loviti se za nešto što je izmišljeno. Koji je to hrvatski nacionalni interes, koja je to legitimna sebičnost da mi kao članica EU, NATO-a, europodručja, kažemo ‘sorry, ne bi mi vama pomogli u misiji’, govori. 

Što se tiče mogućnosti prestanka izvoza nafte u Srbiju u sklopu sankcija protiv Rusije, odgovorio je da Janaf i Naftna industrija Srbije dobro surađuju i da se doprema nafte Srbiji preko Janafa odnosi na sirovinu koja nije iz Rusije.