Ovo je najgora hrana za vaš mjehur

Ovo je najgora hrana za vaš mjehur

Upala mokraćnog mjehura jedna je od najneugodnijih bolova. Kako objašnjava Natasha Bhuyan, liječnica koja redovito liječi pacijente s problemima urinarnog zdravlja, postoje neke općenite smjernice kojih se svatko može pridržavati kako bi održao zdravlje svog mjehura. To uključuje hranu i pića koja pomažu u održavanju zdravlja urinarnog sustava, ali prvenstveno izbjegavanje onih namirnica koje iritiraju mjehur.

Kava

Prva stvar na popisu liječnice mogla bi vas šokirati, ali je točno – kava može ozbiljno iritirati vaš mjehur. “Razlog za to je kofein, a mnoga dosadašnje studije to podupiru, pokazujući da kofein može pojačati osjećaj potrebe za mokrenjem. Istraživači studije preporučuju osobama s nadraženim mjehurom da minimaliziraju konzumaciju kofeina. Osim kofeina, kava je također gorka što također može izazvati dodatnu iritaciju”, objašnjava Bhuyan. Ako potpuno odricanje od kave ne dolazi u obzir, liječnica kaže da je jedna šalica vjerojatno u redu, ali ako imate naviku popiti dvije ili tri šalice kave dnevno, možda biste je trebali zamijeniti ​​s beskofeinskom kavom ili biljnim čajem.

Citrusi i voćni sokovi

S obzirom na to da sadrže veliku količinu kiseline, citrusi i voćni sokovi nisu najbolja hrana za vaš mjehur. Upravo suprotno, mogli bi uzrokovati iritacije i ostale probleme mokraćnog sustava. “Razlog zašto kisela hrana može iritirati mokraćni mjehur je pH razina u mokraćnom mjehuru. Naime, mjehur ima neutralan pH, a kisela hrana to remeti. Naravno da su namirnice poput naranči, bobičastog voća i limuna pune zdravstvenih prednosti pa ih ne treba izbjegavati, ali ipak se sve zapravo svodi na umjerenost”, objašnjava Bhuyan.

Gazirani sokovi

Gazirani sokovi nisu dobri za zdravlje mjehura iz nekoliko razloga. Jedan je razlog taj što, kaže liječnica Bhuyan, sadrže kofein koji može iritirati mjehur. Šećer je također znanstveno povezan s iritacijom mjehura. ”Čak i ako odaberete dijetalni gazirani sok koji sadrži umjetni zaslađivač, to može izazvati iritaciju jer se pokazalo da i te vrste zaslađivača iritiraju”, dodaje.

Prerađena i pržena hrana

S obzirom na to da postoji direktna veza između zdravlja crijeva i mjehura, Bhuyan naglašava da je vrlo važno izbjegavati ili barem svesti na minimum hranu koja zatvara, odnosno prerađenu hranu. ”Hrana koja izaziva zatvor neprijatelj je zdravlja mokraćnog mjehura. Za mnoge ljude to uključuje prerađenu i prženu hranu, brzu hranu, namirnice s puno ugljikohidrata poput bijelog kruha i tjestenine te mliječne proizvode”, objašnjava.

Alkoholna pića

“Kad prekomjerno pijete alkohol, možete dehidrirati što smeta vašem mjehuru. Osim toga, alkohol u sebi sadrži kiselinu koja šteti mokraćnom mjehuru i izaziva neugodne senzacije”, kaže Bhuyan. Ona nije protiv toga da povremeno uživate u čaši crnog vina, ali preporučuje da pijete puno vode uz konzumaciju bilo kakvog pića koje sadrži alkohol. I naravno, sve što pijete, pijte umjereno, piše index.hr