Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Vlada će početi obavljati konzultacije

Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Vlada će početi obavljati konzultacije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je danas kako je sutra održava neformalni susret lidera EPP-a. Na sastanku će sudjelovati tridesetak čelnika stranaka kakao bi se krenulo u promišljanje uoči europskih izbora, koji će s održati 2024. godine. Komentirao je i obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj. , javlja HRT

“Vlada će početi obavljati konzultacije”

Plenković je dodao je kako je i Europska unija prošla kroz niz kriza u posljednje vrijeme, kao i Hrvatska.

– Uvijek smo tražili zajedničke odgovore na izazove koji su pred nama. Mislim da je dobro da imamo takve konzultacije povremeno. Ovo je prvi put nakon izbora novog vodstva EPP-a, poručio je.

Komentirao je i obuku Ukrajinaca u Hrvatskoj. Naglasio je kako će Vlada početi obavljati konzultacije.

Dodao je da smatra da se oporbene stranke sada imaju prigodu priključiti se inicijativi koja je konstanta hrvatske vanjske politike.

– I ne vidim zašto bi priključivanje ovoj inicijativi za bilo kome od njih, ne znam po kojoj osnovi, bi trebao biti problem, poručio je.

Plenković je istaknuo kako je procedura ispoštovana. 

“To s pisanjem pisama Milanoviću promašena je tema”

Osvrnuo se i na ponovni dopis predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

– Ne znam. To s pisanjem pisama sam otklonio prije dva dana. To je neka nepotrebna debata. U svim situacijama dosad je to pisao ministar obrane. Čak smo našli i neke situacije gdje je to nekada predsjedniku pisao i zamjenik ministra i to u vrijeme Milanovićeve vlade. To je totalno promašena tema. To neka zaborave. Procedura je ispoštovana, naglasio je Plenković.

– Što se tiče sadržaja što bi se moglo raditi, otvoren sam ako ima neka korisna inicijativa. Cijela vrsta angažmana tehnička nije smišljena od strane civilnog dijela MORH-a, već je ponuđena od strane Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, poručio je. 

Plenković o ograničavanju rada nedjeljom: Vjerujem da će to proći 

Plenković je komentirao i o ograničenje rada nedjeljom.

– Vjerujem da će to proći jer smo se za to dugo pripremali. Uzeli smo u obzir sve elemente. Nedjelja je važan dan u našoj kulturi i tradiciji. I zato smo odlučili ograničiti taj rad na 16 nedjelja. Vjerujem da ćemo prvo dobiti podršku u Saboru za to. Mislim da je taj paket adekvatno predložen, kazao je.

Rekao je kako riječ priziv savjesti nije se koristila do ovog tjedna.

– Niti smo je mi ikad spomenuli, niti je to itko govorio, rekao je.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako ministar Piletić dodatno radi na novom Zakonu o radu.

O nacionalnom stadionu

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na izgradnju nacionalnog stadiona. Kazao je kako cijeli koncept koji hrvatska Vlada želi je da to bude jedan koncept partnerstva.

– Vi ste vidjeli da je Zakon o sportu dobio ogromnu potporu u Hrvatskom saboru. Sad imamo pravni temelj. Takav projekt treba uključiti i lokalnu sredinu o kojoj se radi, treba uključiti klub o kojem se radi, naglasio je Plenković.

Plenković o naknadama za roditelje koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju

Govoreći o naknadama za roditelje koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, Plenković je rekao da se jučer održao sastanak s osobama s invaliditetom.

– Tu su tri točke. Ono što sam ja dogovorio s predstavnicima udruge Sjena je da se naknada poveća s 2. 300 na 4. 150 kuna. To ide u zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama. To će biti na Vladi idući tjedan. Što se tiče zakona o osobnoj asistenciji, on je pušten u javno savjetovanje jučer. Ideja je da se taj zakon u Saboru donese do 1. srpnja, kazao je predsjednik Vlade.