Udruga Franak: ‘Banke se više nemaju kome žaliti u EU, presuda iz Strasbourga zaključno je poglavlje slučaja Franak’

Udruga Franak: ‘Banke se više nemaju kome žaliti u EU, presuda iz Strasbourga zaključno je poglavlje slučaja Franak’

Ovih dana očekuje se i pravorijek Ustavnog suda RH o pravu na obeštećenje kod konvertiranih kredita

Presuda iz Strasbourga zaključno je poglavlje kolektivnog slučaja Franak i banke sada više nemaju baš nikakvih mogućnosti žaliti se bilo kojoj instanci u Europskoj uniji. Time je i na europskoj razini potvrđeno da 125.000 potrošača iz Hrvatske ima pravo tužiti banke i zahtijevati obeštećenje – prokomentirali su iz Udruge Franak odluku kojom je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio kao neosnovane prigovore PBZ-a, OTP-a, RBA, Addiko i Erste banke protiv odluke Ustavnog suda od 2. veljače 2021. u predmetu Franak. Pet od sedam banaka koje su podigle Ustavnu tužbu obratilo se Sudu za ljudska prava tvrdeći da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje zato što su Vrhovni sud i Ustavni sud odbili postaviti prethodna pitanja Sudu Europske unije o tumačenju prava EU-a i zato što su odbijeni dokazni prijedlozi za saslušanjem zaposlenika banaka.

– Izuzetno smo zadovoljni aktualnim razvojem događaja u slučaju Franak. Upravo u vrijeme kada očekujemo odluke Vrhovnog suda RH o konvertiranim kreditima i ništetnosti CHF ugovora, stigla je vijest kako je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu 1. prosinca ’22. odbacio tužbe banaka protiv Republike Hrvatske zbog kolektivne presude o ništetnosti valutne klauzule CHF koja je prošla prethodno sve hrvatske sudske instance te je potvrđena i na Ustavnom sudu. Nažalost, danas još uvijek slučaj Franak nije zaključen za potrošače s konvertiranim kreditima, o čemu se odlučuje na Vrhovnom sudu upravo ovih dana! Na Vrhovnom sudu odlučuje se o bitnim pitanjima prava na obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima te o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom, pa se očekuje da će recentna presuda iz Strasbourga biti snažan vjetar u leđa sucima VSRH za brzo donošenje novih pozitivnih odluka, sa sigurnošću da banke nemaju nikakve šanse pobijati takve presude u Strasbourgu – poručili su iz Udruge Franak.

Podsjećaju da je sud u Strasbourgu ove godine već donio odluku u slučaju Žilić gdje je tužitelju Žiliću odbijena tužba kojom je tražio sudski trošak nakon povlačenja tužbe za svoj konvertirani kredit, s obrazloženjem Suda da nije trebao povući tužbu jer bi obeštećenje svakako dobio.

– Tom izrekom je Strasbourg de facto potvrdio prava potrošača na punu restituciju nakon konverzije CHF kredita u euro kredite. Predsjednik Vrhovnog suda RH neslužbeno je obećao da će pitanje konvertiranih kredita, ali i pitanje ništetnih CHF ugovora biti riješeno do kraja ove godine pa očekujemo vrlo skori završetak pravne nesigurnosti za potrošače s konvertiranim kreditima – nadaju se u UF-u. Komentar presude tražili smo i od Hrvatske udruge banaka i još ga čekamo, piše vecernji.hr.