Bivši predsjednici sudova idu u zatvor zbog uzimanja mita, sudac: ‘Ne znam što bih vam rekao’

Bivši predsjednici sudova idu u zatvor zbog uzimanja mita, sudac: ‘Ne znam što bih vam rekao’

Osuđeni su i vlasnik lokala i kninski poštar koji su dobili svaki po godinu dana bezuvjetnog zatvora, i to, kako je pojasnio sudac, ‘zbog hrabrosti koju su pokazali došavši kod suca s ciljem da mu daju mito’

Na četiri i pol godine bezuvjetnog zatvor nepravomoćno je osuđen na splitskom Županijskom sudu Ivica Krvavica (66), nekadašnji predsjednik Prekršajnog suda u Kninu. Njegova kolegica Dolores Milaković (60), svojedobno predsjednica Prekršajnog suda u Šibeniku, dobila je godinu i pol dana zatvora, s tim da će, ako presuda bude pravomoćna, odslužiti osam mjeseci. Ostatak kazne neće biti u zatvoru osim ako u roku od pet godina ne počini neko novo kazneno djelo. Osuđeni su po optužnici USKOK-a, i to za dva primanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti te za poticanje na zlouporabu, piše Slobodna Dalmacija.

Osim njih, osuđeni su Boris Petko (44), vlasnik lokala i kninski poštar Mate Teskera (35), koji su dobili svaki po godinu dana bezuvjetnog zatvora, i to, kako je pojasnio sudac, “zbog hrabrosti koju su pokazali došavši kod suca s ciljem da mu daju mito”. Prema USKOK-ovoj optužnici, Petka se teretilo da je tražio od Krvavice da mu izrekne blažu kaznu od 3300 kuna, koliko je bilo predloženo u policijskom prekršajnom nalogu zbog toga što je Petko u siječnju izazvao prometnu nesreću i zatim pobjegao s mjesta nesreće.

U sudnici splitskog suda na izricanju presude pojavila se samo sutkinja Milaković koja je slušala obrazloženje svoga kolege Dinka Mešina.

”Ne znam što bih vam rekao, da ne ispadnem grub. Vi ste se zbog vaše gluposti našli ovdje gdje ste sad. Svjesno ste zanemarili činjenicu da je okrivljenik već prije bio osuđivan. Neću vas učiti što ste trebali raditi, ali da ste u svojoj presudi naveli da je okrivljenik osuđivan, ali da to zbog ovog ili onog razloga nije prepreka, nitko vam ništa ne bi mogao reći jer to spada, kako ste vi rekli u obrani, u slobodno sudačko uvjerenje. Ali vi ste znali da kazna ne može biti ublažena ako postoje otegotne okolnosti, što ranija osuđivanost jest. A sad ću reći općenito, da smo i mi suci ljudi i nama se svašta može dogoditi, prometna nesreća, da se potučemo, svašta…. Ali nikako i nikad se ne smije dogoditi da sudac uzima novac od stranaka da radi posao za koji je plaćen. Za takvo što nemam riječi, a iz ovog je spisa očito da je Krvavica bio u tim krajevima dobro poznat kao sudac koji uzima novac i sređuje stvari”, kazao je Mešin, piše danas.hr.