DORH: Božić je nakon gaženja policajca vozio s ugašenim svjetlima; Pomagači mu dali moped, mobitel, smještaj…

DORH: Božić je nakon gaženja policajca vozio s ugašenim svjetlima; Pomagači mu dali moped, mobitel, smještaj…

Dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je 2. prosinca 2022., provela dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice osumnjičenih hrvatskih državljana (1991. i 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik (1991.) u večernjim satima 30. studenoga 2022., u Solinu; iako je znao da policija traži jednu mušku osobu kao osumnjičenika za kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva; organizirao mu prijevoz do svoje unajmljene kuće te ga primio u kuću i omogućio mu boravak u njoj sve do 1. prosinca 2022., a sve kako policija ne bi otkrila i uhitila tu osobu.

Postoji osnovana sumnja da je drugi osumnjičenik (2000.) tijekom 30. studenoga 2022. u Solinu; iako je znao da policija traži jednu mušku osobu kao osumnjičenika za kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva; primio ga u svoj dom, dao mu na korištenje mobilni telefon i gorivo za svoj moped te nastavio bježati, a sve kako policija ne bi otkrila i uhitila tu osobu.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv obojice osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je u odnosu na prvog osumnjičenika (1991.) prihvatio prijedlog i odredio mu istražni zatvor, dok je u odnosu na drugog osumnjičenika (2000.) odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora. Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv takve odluke suca istrage.

Božić bježao s ugašenim svjetlima

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1993.) (Ivan Božić, ŽDO ne navodi ime i prezime) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz članka 111. točka 6. Kaznenog zakona/11 u svezi članka 34. stavak 1. istog Zakona.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak 30. studenog 2022., u 00:52 sati u Splitu, upravljao osobnim vozilom marke Volkswagen Golf splitskih registarskih oznaka iz smjera juga prema sjeveru te se nije zaustavio na znak/zapovijed policijskog vježbenika Postaje prometne policije Split koji je u tom trenutku obavljao poslove nadzora i kontrole prometa.

Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, s nakanom da ga usmrti, bez smanjivanja brzine, u naletu prednjim dijelom osobnog vozila udario policijskog vježbenika i preko osobnog vozila ga odbacio na kolnik pri čemu je oštećenik zadobio teške i po život opasne ozljede. Osnovano se sumnja da je osumnjičenik nakon toga, bez zaustavljanja i s ugašenim svjetlima na osobnom vozilu, nastavio vožnju u smjeru Solina i Klisa.

Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 29-godišnjaka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.