Josipović o sukobu dva brda: Da sam ustavni sudac pokrenuo bih proceduru…

Josipović o sukobu dva brda: Da sam ustavni sudac pokrenuo bih proceduru…

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović u Novom danu N1 televizije je komentirao prijepore i nedostatak konsenzusa po pitanju obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

“Ima tu više rasprava o članku 7 Ustava. Ali, to je ponajamanje pravno pitanje, riječ je o dubokoj političkoj krizi, a rekao bih i krizi ustavnosti jer dva odlučujuća faktora, predsjednik i Vlada na čelu s predsjednikom Vlade, ne funkcioniraju kao što je to ideja Ustava”, kazao je bivši predsjednik pa nastavio:

“Da sam sudac Ustavnog suda pokrenuo bih proceduru u kojoj Ustavni sud utvrđuje stanje neustavnosti i o tome obavještava Sabor, odnosno predsjednika Sabora.”

Naglasio je da sustav ne funkiconira i da imamo stanje neustavnosti zbog čega i Ustavni sud treba reagirati. “Dva brda ne funkcioniraju.”

Podsjetio je da je on oko nekih pitanja zajednički razgovarao s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor bez medijske pompe.

“Danas nema takvog osjeća i prevladavaju ego s jedne i druge strane. Ako predsjednik Republike smatra da mu je važno da ima potpis predsjednika Vlade, da sam predsjednik Vlade bih uputio dopis svojim poptisom i tada predsjednik Vlade ne bi mogao reći da iz proceduralnih razloga ne daje suglasnost nego bi morao reći da je ili za ili protiv”, navodi Josipović.

Nekoliko ukrajinskih veleposlanstava u inozemstvu, među kojima i veleposlanstvo u Zagrebu, primilo je “krvave pakete” sa životinjskim očima, zbog čega policija sada poduzima radnje. Josipović smatra da je to razlog za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“To nije poruka ukrajinskom veleposlanstvu. Oni koji misle da Rusija šalje poruku veleposlanstvu u Zagrebu, oni se varaju. To je poruka hrvatskoj vlasti i hrvatskoj javnosti”, poručio je Josipović.