Pred nama promjena vremena, ponegdje bi moglo pasti do 20 centimetara snijega

Pred nama promjena vremena, ponegdje bi moglo pasti do 20 centimetara snijega

Donosimo jutarnju prognozu meteorologa N1 Bojana Lipovšćaka.

Hladan zrak sjeverno od Alpa greben je Sibirske anticiklone koji se proteže preko sjeverne i srednje Europe. Nad Sredozemljem je ciklonalno polje u kojem kruži nestabilan vlažan zrak. Izražena duboka ciklona ispred obale Portugala, slabo je pokretna, produbljuje se i sporo premješta prema sjeverozapadnoj obali Afrike.

Pod utjecajem anticiklone sa sjeveroistoka i ciklone na jugozapadu danas će vrijeme biti pretežno oblačno. Manje naoblake uz kratkotrajna sunčana razdoblja prognoziramo u Slavoniji i Baranji te na jugu Dalmacije. Više naoblake i kišu očekujemo u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu gdje će biti lokalnih grmljavinskih pljuskova. Poslijepodne i navečer slabljenje i prestanak oborina u zapadnim krajevima a kiša će još padati u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo koje će slabiti krajem dana. Na sjevernom Jadranu će navečer zapuhati lebić. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 4 do 8°C. a na Jadranu od 14 do 18°C.

Ponedjeljak pretežno oblačno uz obilne oborina na sjevernom Jadranu u Lici i Gorskom kotaru. Jutro maglovito osobito u unutrašnjosti gdje će jutarnje temperature zraka biti od 1 do 4°C. Na Jadranu jutro djelomoice sunčano uz promjenljivu naoblaku i temperature zraka od 6 do 12°C, puhat će slabo jugo i lebić. Poslijepodne porast naoblake te su lokalno mogući grmljavinski pljuskovi. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 7 do 10°C, a na Jadranu od 14 do 17°C.

Idući tjedan promjenljivo vrijeme uz povremeno slabu kišu. Temperatura zraka prvi dio tjedna bez veće promjene. Od petka do kraja vikenda jugo uz obilnu oborinu i porast temperature zraka. U nedjelju navečer očekujemo pad temperature zraka povezan uz prodor hladnog zraka sa sjevera. Uz zahlađenje u planinskim krajevima snijeg sa stvaranjem snježnog pokrivača od 5 do 20 cm debljine, na Jadranu će zapuhati jaka bura.