Zelenski odlikovao Vjekoslava Prebega: ‘Ovo je za nesebičnost i hrabrost u obrani Ukrajine…‘

Zelenski odlikovao Vjekoslava Prebega: ‘Ovo je za nesebičnost i hrabrost u obrani Ukrajine…‘

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, kojeg su u travnju u Ukrajini zarobili Rusi, a oslobođen je u razmjeni zatvorenika odlikovan je dekretom predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, piše Jutarnji.

Kako stoji na službenim stranicama vlade u Kijevu Prebeg je, zajedno sa još šest stranih državljana, odlikovan Ordenom “Za hrabrost” trećeg stupnja i to, kako stoji, “Za iskazanu osobnu hrabrost i nesebično djelovanje u obrani državnog suvereniteta Ukrajine.”

Prebeg se, inače, borio za Ukrajinu i zarobljen je kod Mariupolja. Oslobođen je uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka.

U Ukrajini je prije dvije godine potpisao ugovor s njihovim oružanim snagama i upao u brigadu marinaca za plaću od oko 1000 dolara. Svojedobno je u zarobljeničkom intervjuu za Russian Today rekao je kako se u ukrajinskoj vojsci našao samo da bi dobio državljanstvo.

Objavljeno je i da je bio pripadnik ukrajinskih marinaca koji su zarobljeni tijekom povlačenja postrojbe iz Mariupolja. Prebeg je rekao kako “su napustili Mariupolj i hodali pješice 260 kilometara, skrivajući se, hodajući samo noću, izbjegavajući sve moguće susrete”. Umorni i iscrpljeni naletjeli su na postrojbu ruskog topništva koja ih je okružila te su se njoj i predali.

U ruskom zarobljeništvu proveo je 151 dan.

Navodno ga u Legiju stranaca nisu primili, a u Ukrajinu je, kako je Jutarnjem ispričao njegov prijatelj – otišao zbog djevojke.