Novi udarac na džepove građana, ponovno rastu kamatne stope

Novi udarac na džepove građana, ponovno rastu kamatne stope

Rast kamatnih stopa brine građane, posebno zato jer se očekuje da se taj trend povećanja nastavi. Nastavak je to monetarne politike EU s ciljem da se inflacija što skorije vrati na srednjoročni cilj od 2 posto. Provjerili smo kakve su reakcije građana.

Četvrti put od srpnja Europska središnja banka podignula je kamatne stope – ovog puta za 0,5 posto, pa se glavna stopa popela na dva i pol posto. Sve kako bi se suzbila galopirajuća inflacija u eurozoni. Nekim je građanima to u redu.

“Zato što banka tako funkcionira. Jer da banka tako ne funkcionira ne bi bila banka. Mi da znamo raspolagati svojim novcem banka nam nikad trebala i ne bi dolazili u takve situacije”, kaže Ana Muller-Čepalija.

A situacija za građane nije zabrinjavajuća, poručuje struka.

“Najmanji utjecaj je povećanja na kredite građana i tu se može očekivati povećanje kamata na kredite odnosno povećanje rata na postojeće kredite za građane koji nisu ugovorili fiksnu kamatnu stopu, no to povećanje bit će osjetno, ali ne i dramatično”, navodi Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Kada je u pitanju dizanje kredita, dio građana je vrlo oprezan.

“Šparaš koliko možeš, ne zadužuješ se i to je to”, kaže Lidija Rumić iz Splita.

“Oni mogu dizati kamatne stope kako žele, zbog toga i ne želim uzimat kredit jer kako se onaj direktor ujutro probudi može promijenit kamatnu stopu”, dodaje Antonio Ljubas.

Sljedeće bi godine mogle ići preko četiri posto, smatra struka.

“Jer se predviđa, po predviđanju ECB-a da će temeljna inflacija, ona u kojoj nema hrane i energije, ono što muči većinu građana biti preko četiri posto, a borba protiv inflacije nije efikasna ako referentna kamatna stopa nije veća od temeljne inflacije”, dodaje Garača.

Iz HNB-a danas bez komentara.

“Guverner Boris Vujčić je od 1. rujna 2022. godine u statusu promatrača u Upravnom vijeću Europske središnje banke, a 1. siječnja 2023., kada Hrvatska narodna banka postaje dijelom Eurosustava, postat će punopravni član Upravnog vijeća te se na njegove istupe primjenjuje takozvano tiho razdoblje sedam dana prije ključnih sastanaka. U razdoblju koje prethodi takvim sastancima komunikacija članova Upravnog vijeća ESB-a s medijima i sudionicima na tržištu ograničena je”, poručio je HNB ranije.

Guverner Vujčić će o rastu kamatnih stopa, ali i rekordnoj inflacicji izvijestiti javnost u ponedjeljak na brifingu za medije, piše N1.