Odvjetnik objasnio što oštećeni mogu napraviti nakon odluke Vrhovnog suda

Odvjetnik objasnio što oštećeni mogu napraviti nakon odluke Vrhovnog suda

Vrhovni sud u utorak je dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata. Odvjetnik Igor Metelko u Novom danu je komentirao je li ovo pobjeda banaka.

“Načelno bi mogli reći da je, ako odluka zaživi. Potrošači će imati pravo na svega 5-10% od onoga na što bi imali pravo da se usvojio puna restitucija kao što je to sud EU naglšavao kako se postupa s ništetnim odredbama, njihovo uklanjanje i povrat nepripadno stečenih koristi”, kazao je Metelko.

Iz Udruge Franak smatraju da je to politička odluka.

“Ne znamo kako se odvijalo glasanje i tko je bio za ili protiv. Svakako je odluka tj. pravno stajalište izraženo pod točkom 2 koje je dobilo 10 glasova od potrebnih 12 bilo ono na što potrošači ciljaju i na što imaju pravo u skladu s pravnom stečevinom suda EU-a i njegovom sudskom praksom”, navodi Metelko.

Dodaje da ne zna što će se dogoditi s revizijskim odlukama. Moguć je i zaključak o neusklađenosti odluke, navodi Metelko, dodajući da se nada tome i da će evidencija spriječiti izlazak ove odluke koja je potpuno nedorečena i nema je ni u jednom tužbenom zahtjevu.

Metelko je komentirao i kakve su sada mogućnosti oštećenih.

“Nema mogućnosti žalbe nego Ustavne tužbe. Tu se radi o pojedinačnim tužbama koji su došli do revizije pred Vrhovnim sudom”, rekao je odvjetnik pa nastavio:

“Ustavni sud ima ovlasti ukinuti te odluke ako ustanovi da je došlo do povrede ustavnih prava, prije svega prava na pravično suđenje, a ja bih rekao i prava na jednakost i zabranu diskriminacije, jer ovom su odlukom sigurno diskriminirani oni koji su svoje kredite konvertirali u odnosu na one koji nisu jer oni koji nisu konvertirali kredite, a tuže i dobivaju sto postotna obeštećenja na sudu u konačnici plaćaju 50% manje iznosa nego oni potrošači koji su svoje kredite konvertirali. Pa gdje je tu jednakost?!”

Metelko navodi da je zadaća Vrhovnog suda uvesti red u suđenje, a “oni ovim nedorečenim odlukama uvode nered”.