Pavao Vujnovac prodaje Pevex!

Pavao Vujnovac prodaje Pevex!

Ono što smo proteklih tjedana slušali kao spekulaciju na marginama izbacivanja ruskog Sberbanka iz Fortenove moglo bi se doista i dogoditi.

Pavao Vujnovac želi prodati svoj vlasnički udjel u Pevexu, a isto bi učinili i ostali krupni dioničari: Jurica Lovrinčević i Mario Radić te njihove tvrtke Dicentra i Filir. Prvi je tu informaciju javno plasirao Jutarnji u srijedu.

O tome da Vujnovac kao najveći dioničar namjerava prodati Pevex otkrili su nam izvori bliski Fortenovi prije više tjedana. Šef PPD-a to čini jer navodno želi prikupiti kapital za preuzimanje Fortenove u dealu s mirovincima.

No, kako je dogovor s mirovincima u međuvremenu propao te se pojavio zagonetni i po svemu kontroverzni arapski investitor, priča o prodaji Pevexa naglo je pala u drugi plan. Sve do danas, kad je Jutarnjem Vujnovac potvrdio upravo to – da izlaze iz trgovačkog lanca.

Navodi se kako je već izabran KPMG kao savjetnik za prodaju kompanije koji bi trebao pripremiti sve za prikupljanje inicijalnih ponuda potencijalnih investitora. Pevex ima 2200 zaposlenih, 27 prodajnih centara i ove godine očekuju prihode od oko 2,7 milijardi kuna.

Većinu dionica Pevexa drži hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac s 36,6 posto udjela te njegov partner Mario Radić, politički tajnik Domovinskog pokreta, koji osobno ima 8,99 posto, a preko svoje tvrtke Filir još 7,65 posto.

Bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević posjeduje 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra kontrolira 14,40 posto vlasništva. Kako i tvrtka Pevex ima 4,95 posto vlastitih dionica, dolazimo do paketa od 81,43 posto dionica koji je na prodaju.

Je li prodaja Pevexa znak da se opet nešto kuha oko Fortenove, Vujnovca i mirovinaca – vrijeme će pokazati.