Kako do ravnog trbuha? Za početak izbjegavajte ova dva napitka

Kako do ravnog trbuha? Za početak izbjegavajte ova dva napitka

Nije važno samo što jedete ako ste na dijeti, važno je i što pijete.

Rijetko obraćamo pažnju na to što pijemo kada razmišljamo o mršavljenju, ali neki napici mogu samo usporiti vaš napredak, čak i ako vi mislite da su zdravi i poželjni. Autorica dijete Candida, nutricionistica Lisa Richards i kolegica Beth Hawks otkrivaju koje bismo to napitke trebali izbjegavati ako nam je cilj ukloniti višak masnoća s trbuha.

1. ZASLAĐENI SPORTSKI NAPICI
Ako ste na dijeti i pokušavate se riješiti viška kilograma vjerojatno ste i čest gost u teretani. Ako vježbate, sigurno razmišljate kako je potrebno pri ruci imati i sportske napitke kako bi nadomjestili elektrolite i organizmu nadomjestili izgubljenu tekućinu.

Ipak, Richards upozorava kako neke varijante takvih napitaka sadrže prazne kalorije i šećer što može uvelike utjecati na rezultate vaše dijete. Nutricionistica navodi kako neki napici mogu u jednoj boci sadržavati i do 8 žličica šećera. Kako morate nešto piti nakon treninga, a i prije njega, najbolje se odlučiti za vodu.

“Osim ako ne izvodite jako teške vježbe i trening je intenzivan, onda je svakako potrebna tekućina koja će nadomjestiti elektrolite. Inače je u svakom drugom slučaju voda sasvim dovoljna”, navodi Richards. Ako pijete vodu ne morate misliti na kalorije koje unosite jer ih ne sadrži, a ta će navika sigurno pomoći da što prije dođete do cilja.

2. VEĆ PRIPREMLJENI VOĆNI SOKOVI
Možda će vas iznenaditi da kupovni voćni sokovi nisu dobar odabir ako ste na dijeti, ali i oni mogu biti često puni šećera, što se sigurno nikako ne slaže s vašom idejom o gubitku kalorija. Hawkes navodi kako ponekad mogu biti i gori odabir od gaziranih napitaka. “Na primjer, u nekim od kupovnih sokova od naranče može se nalaziti oko 31 g šećera u 355 ml napitka., što je više od 22 grama koji se mogu naći u istoj količini gaziranog napitka”, upozorava.

Iz tog razloga, često ispijanje takvih napitaka može uzrokovati promjene u organizmu i ozbiljno naštetiti vašoj dijeti i napretku. “Kada konzumirate prevelike količine zaslađenih napitaka (ili hrane) razina šećera u krvi će jako porasti, a to našem metabolizmu govori da uspori i tako sagorijeva puno manje kalorija. Sve će to u konačnici voditi do nakupljanja kilograma a ne do željenog gubitka.”, navodi nutricionistica.

Ako volite voćne sokove, nastavite ih piti ali pametan korak je da ih pripremite sami kod kuće od cijeđenog voća i bez dodanog šećera. Ponavljamo da je voda uvijek najzdraviji i najbolji odabir, piše ordinacija.vecernji.hr