“Država ima pravo određivati uvjete poslovanja, tko se ne slaže, može otići”

“Država ima pravo određivati uvjete poslovanja, tko se ne slaže, može otići”

S Novom godinom i nove cijene goriva. Osnovni benzin eurosuper 95 prodavat će se za 1,33 eura (10,02 kune) po litri, a dizel za 1,47 eura (11,08 kuna).

Energetski konzultant Davor Štern u emisiji U mreži prvog istaknuo je kako država ima pravo određivati uvjete poslovanja na svom tržištu, a kompanije koje se s time ne slažu mogu zatvoriti tvrtke ili otići s tržišta.

“Istovremeno otvara se pitanje koje je najvažnije – smije li se i može li se izjednačavati položaj malih distributera s velikim igračima na tržištu. Troškovi nabave sirovine za male su uvijek više. Kupuju iz 3 ili 4 ruke, a imaju iste troškove kao i veliki”, rekao je te dodao da je došlo vrijeme da država napravi razliku između poslovanja za male distributere i da se uvede i vodi računa da mali distributeri trebaju na neki način imati olakšice u odnosu na velike.

Mali distributeri uputili su Ustavnom sudu požurnicu kako bi što prije uzeli u razmatranje njihov zahtjev za ustavnost uredbi o maloprodajnim cijenama goriva.

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac rekao je kako još nemaju nikakav odgovor, te da i dalje posluju po uvjetima koji nisu zadovoljavajući da mogu podmiriti svoje osnovne potrebe u smislu održavanja normalnog poslovanja.

– Imamo i problem diskriminacije. Mi smo maltene na marginama svih ekonomskih događanja, imamo pravo raditi s gubitkom 14 mjeseci, nitko ne vodi računa o nama kao dijelu poduzetništva koji smo godinama stvarali svoje firme, uložili sav svoj kapital i život, rekao je.