Zbog usklađivanja trošarina s eurom, poskupila i većina cigareta: Ovo su nove cijene

Zbog usklađivanja trošarina s eurom, poskupila i većina cigareta: Ovo su nove cijene

Europska unija dugoročno predlaže drastično dizanje najnižih trošarina na cigarete

Usklađivanjem trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode zbog uvođenja eura od 1. siječnja 2023. većina cigareta u kutijama od 20 komada poskupjela je za 0,05 centa, a dio je i pojeftinio za otprilike isti iznos.

Tako je nova cijena kutije Marlbora zaokružena na 4,7 eura ili 35,41 kunu, što je povećanje od 0,05 centa u odnosu na dosadašnju maloprodajnu cijenu.

Cijena kutije cigareta Dunhill također je zaokružena na 4,40 eura, dok je dosad iznosila 4,38 eura, ili 33 kune. I Rothmans je među cigaretama koje će kupci odsad plaćati nešto skuplje – umjesto dosadašnjih 3,85 eura, nova je cijena 3,90 eura. Kad je riječ o nižim cijenama, kutija cigareta Filter zaokruživanjem trošarina zbog eura neznatno je snižena na 4,10 eura.

Maloprodajne cijene

Kako je obrazloženo, Uredba se donosi zbog pojednostavljenja kod formiranja maloprodajnih cijena cigareta te zbog povećanja trošarina ne planiraju više prihoda od duhanskih trošarina u proračunu. Zaokruživanjem trošarina u eurima kutija Lucky strike orginal sada košta 4,30 eura, Pall Mall 3,90 i 4,00 eura, ovisno o vrsti, dok je Davidoff Gold po novom 4,70 eura.

Među cigaretama s višim cijenama zbog zaokruživanja je i Walter Wolf koji je s 4,25 eura poskupio na 4,3 eura, a kutija Yorka od 24 komada poskupjela je na 4,60 eura. Chesterfield će, umjesto dosadašnjih 3,98 eura, stajati točno četiri eura, ili 3,90 eura za vrste cigareta tog brenda koje su kupci dosad plaćali 3,85 eura.

Plan iz EU

Inače, za razliku od ovog usklađivanja trošarina koje je donijelo tek manja poskupljenja, Europska unija dugoročno predlaže drastično dizanje najnižih trošarina na cigarete, što bi moglo dovesti do značajnog povećanja cijena kutije za 10 kuna.

Naime, administracija Europske unije predlaže povećanje najnižih trošarina na cigarete s 1,8 na 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. Cilj takve trošarine koja još uvijek ne ide u primjenu jest smanjivanje broja pušača, odnosno smanjenje udjela korisnika duhanskih proizvoda s 25 na 20 posto već do 2025. godine. , javlja jutarnji list