ŠEF UDRUGE ‘GLAS PODUZETNIKA‘ OGORČEN JE POTEZIMA VLADE I ŠALJE JASNU PORUKU: ‘STAVIT ĆU CIJENU KOJU HOĆU, NEĆE MI TO MINISTAR FILIPOVIĆ ODREDITI!‘

ŠEF UDRUGE ‘GLAS PODUZETNIKA‘ OGORČEN JE POTEZIMA VLADE I ŠALJE JASNU PORUKU: ‘STAVIT ĆU CIJENU KOJU HOĆU, NEĆE MI TO MINISTAR FILIPOVIĆ ODREDITI!‘

Način na koji je ministar Davor Filipović izišao u javnost i napao sve hrvatske poduzetnike, optuživši ih za dramatično povećanje cijena, gotovo ih prozvavši kulacima, a znamo kako su kulaci završavali nakon Drugog svjetskog rata, učinilo je to da se svi poduzetnici u Hrvatskoj sada osjećaju kao gov…, rekao nam je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika (UGP), koja je jučer izišla s priopćenjem za javnost.

U svom priopćenju oni su se osvrnuli, kako kažu, na sulude i nepromišljene ideje vezane uz crne liste hrvatskih poduzetnika te inspekcije s potencijalnim novčanim kaznama zbog zaokruživanja cijena u eurima.

NEOPROSTIVO POSKUPLJENJE

”Crne liste, ograničavanje cijena i uvođenje novčanih kazni u vrijeme inflacije i financijske nesigurnosti svakako nisu odraz demokracije. Koliko je nama poznato, živimo u državi koja ima tržišnu ekonomiju i gdje svaki poduzetnik samostalno određuje cijenu svog proizvoda/usluga ovisno o tome postoji li za njim potražnja”, kaže se u dijelu priopćenja.

– Svjesni smo toga da su neki poduzetnici, možemo reći većina njih, iskoristili ovo vrijeme, preračunavanja kuna u euro da bi podigli cijene. Svaki poduzetnik, u bilo kojoj državi svijeta želi profitirati i iskoristiti trenutak da podigne cijene. I ne smijemo bježati od istine da su to neki i uradili.

Mi ne želimo braniti i ne branimo one koji su cijene podigli s recimo 15 na 35 kuna, jer je to neoprostivo i nedopustivo, ali ako je netko povećao cijenu s 15 na 17 ili 18 kuna smatramo da to nije dramatično povećanje. Mora vam biti jasno da cijene energenta jako rastu, komunalije rastu, cijene najma rastu, a poduzetnici nastoje povećati i plaće svojim djelatnicima, kako im oni ne bi odlazili u inozemstvo već ostajali u Hrvatskoj. Stoga, povećanje od dvije do tri kune, zaista nije veliko. I sam živim u Hrvatskoj i vidim da cijenu rastu – kaže Bujas.

Kako navode u svom priopćenju “paljba od strane vladajućih usmjerena na hrvatske poduzetnike, a koja mahom služi u populističke svrhe i za dobivanje jeftinih političkih poena, zasigurno neće uroditi nikakvim rezultatima. Tržište će se s vremenom, kao što imamo primjer i u drugim državama, stabilizirati, a tome ovakav pristup vladajućih može samo štetiti i usporavati ga”.

– I u Sloveniji je bila slična situacija, ali tamo ni jedan ministar, a kamoli predsjednik Vlade nisu izlazili u javnost i oštro napadali, vrijeđali i prozivali poduzetnike. Situacija se u Sloveniji, nakon uvođenja eura stabilizirala za oko šest mjeseci, što i mi očekujemo da će biti slučaj i u Hrvatskoj.

Mi u Hrvatskoj imamo inflaciju za koju vladajući kažu da je oko 13,5 posto, a ona je realno veća od 20 posto. Pa kako da u takvoj situaciji poduzetnici prežive i kako da zadrže u svojim firmama kvalitetnu radnu snagu? Ja kao poduzetnik mogu staviti cijenu kakvu god ja hoću, ne može mi na to utjecati ministar Filipović, jer živimo u tržišnoj ekonomiji.

E, sada, ako ta cijena koju sam ja stavio ne odgovara ljudima, oni neće doći kod mene, recimo popiti kavu ili pojesti pizzu, otići će kod drugoga koji je jeftiniji. Stoga Filipović nema nikakvu zakonsku osnovu tražiti od nas da cijene vratimo na one cijene koje su bile 31. prosinca prošle godine. Oni, mislim na Vladu, mogu diktirati definiciju cijene samo tamo gdje su oni vlasnici, kazuje Bujas.

CRNE LISTE

Dotaknuli su se iz UGP-a i crnih lista.

”Jedine crne liste koje nama kao društvu trebaju su one s nesposobnim uhljebima koje desetljećima “nagrađujemo” za nerad i korupciju, za nezasitnost u pljački. No, takvo što teško ćemo dočekati jer iziskuje političku hrabrost, dignitet i pritom ne podilaženje biračkom tijelu”.

– Neće postojati nikakve crne liste, u to budite sigurni – rekao je Bujas.

Upitali smo ga, budući da ovako javno govore o “uhljebima koje “nagrađujemo” za nerad i korupciju” poznaje li on osobno nekog korumpiranog političara, odnosno je li imao doticaj s njime.

– Osobno ne poznajem nijednog. Nikada s nijednim takvim političarem nisam imao kontakt, ali znam mnoge koji su s takvima imali kontakte – rekao nam je Bujas.

Umjesto prozivanja poduzetnika UGP traži da se smanji stopa PDV-a, ukine većina parafiskalnih nameta, prestane oporezivanje dobiti koja se reinvestira, konačno podigne prag za ulazak u sustav PDV-a na 100 tisuća eura, drastično smanji broj državnih službenika te napravi reforma pravosuđa.

Upitali smo Bujasa gdje je rješenje postojeće “ratne situacije” između ministra Filipovića i poduzetnika.

– Prvo i osnovno je spustiti loptu na zemlju, biti korektan u komunikaciji, a drugo je prepustiti vremenu i slobodnom tržištu da “odradi” svoje, stanje će se prilagoditi stanju na tržištu i kao posljednje, ali ne manje važno, ne napadati poduzetnike, koji zapošljavaju toliko ljudi u RH. Ovim vokabularom koji smo mogli čuti proteklih dana iz usta vladajućih dobivaju se samo jeftini politički poeni i tako nas se dijeli – mišljenja je Bujas.

Kako kažu u svom priopćenju iz UGP-a, cijene ne rastu iz obijesti prodavača, nego zato što su cijene energenata previsoke, inflacija je visoka pa i cijena rada skače, prenosi Slobodna Dalmacija.

”Ako ministri misle da cijena hrane neopravdano raste, neka onda kupe farmu i djelatno nam pokažu kako njihova hrana može biti jeftinija. Neka ministri kupe jednu benzinsku pumpu i pokažu nam kako se stvara ekstra profit kad plavi dizel moraš prodavati po nižoj cijeni od veleprodajne.”

SINDIKALIST MLADEN NOVOSEL: Vlada je morala reagirati još u lipnju

Za mišljenje oko ovog “rata” na liniji Vlada – poduzetnici upitali smo i Mladena Novosela, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

– Ma ovo je samo kulminacija svega onoga što se događalo tijekom 2022. godine, odnosno najviše od onog trenutka kada je odlučeno da Hrvatska ulazi u schengenski prostor.

Cijene su već počele “divljati” početkom lipnja prošle godine, jer je tada krenuo veliki val poskupljenja. Uz to treba u obzir uzeti i rat u Ukrajini, povećanje cijena energenata… i sve su to iskoristili poduzetnici kako bi podigli cijene.

Zašto Vlada tada nije reagirala i na teren poslala Državni inspektorat, razne udruge potrošača i razne inspektore. Pa iz jednostavnog razloga jer joj to tada nije odgovaralo, prvenstveno zbog PDV-a, odnosno nije joj bilo važno.

A sada im politički ne odgovara da se cijene dižu i sada su reagirali. Vlada je tada, od početka lipnja prošle godine trebala “upregnuti” Državni inspektorat i mnoge druge pa do ovoga sada ne bi ni došlo, zaključuje Novosel.