Pulmolog Srića: ‘Uskoro očekujem američki scenarij s krakenom i u Hrvatskoj’

Pulmolog Srića: ‘Uskoro očekujem američki scenarij s krakenom i u Hrvatskoj’

U Europu je stigao novi soj koronavirusa neformalnog imena kraken, koji izaziva prilično velik interes javnosti zbog činjenice da se jako brzo širi među populacijom. Pulmolog Saša Srića govori o tome može li se ovaj soj uskoro očekivati i u hrvatskom zdravstvenom sustavu

U samo mjesec dana je u SAD-u podvarijanta soja omikron, tzv. kraken, postala dominanta među američkom populacijom. Pulmolog Saša Srića tvrdi da i Hrvati mogu očekivati sličan scenarij. ‘Vrlo vjerojatno da ćemo imati presliku iz SAD-a tako da će taj soj predominirati kroz sljedećih mjesec dana. Moramo apsolutno biti svjesni da pandemiju nismo pobijedili i da nismo sigurno dok god su virusi prisutni’, rekao je Srića za N1 televiziju.

‘Kao što je svaki dosadašnji soj pokucao na vrata Hrvatskoj, pokucat će i ovaj novi. Podtip omikron soja kraken širi svoje krakove na taj način što se jako brzo širi, izbjegava imunitet, pogađa i one koji su cijepljeni i one koji su preboljeli. No, kao i svi dosadašnji podsojevi omikron tipa, ne očekujemo da će izazvati težu kliničku sliku. Kod populacije koja nije cijepljenja i koja ima druge kronične bolesti možemo očekivati i komplikacije’, dodaje Srića, piše N1.

Na pitanje o tome je li hrvatski zdravstveni sustav spreman za dolazak krakena uz gripu, rekao je da prije svega moramo biti svjesni da je sada razdoblje i ostalih respiratornih infekcija, u kojem dominira gripa koja je sada puno jača u odnosu na zadnje dvije godine jer smo ju izbjegli zbog pandemijskih mjera. Pritom je, ističe, imunološki sustav kod mnogih građana oslabio, pa smo danas u situaciji da imamo puno veći broj zaraženih od svih drugih respiratornih infekcija.

‘Naše sestre i liječnici su pripremljeni. Zdravstveni sustav je spreman. Bolnički kapaciteti su dovoljni’, smatra Srića te poziva sve građane s blagim simptomima gripe i virusa da ostanu kući, ističući da je u bolnicu potrebno doći tek u slučaju težih simptoma kako se ne bi preopteretio zdravstveni sustav.